PREDSJEDNIK UPRAVE EMMEZETE:

Vidošević prekomotno spaja Kraš i politiku

04.09.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Može li se istodobno kvalitetno obavljati dužnost predsjednika uprave jedne od najpoznatijih hrvatskih tvrtki i sudjelovati u zahtjevnoj političkoj kampanji? Pitali smo predsjednike uprave dviju kompanija što misle o angažmanu Nadana Vidoševića za predsjednika države

Na startu utrke za predsjednika države Nadan Vidošević je za tportal kazao kako će u jeku kampanje njegove dužnosti predsjednika uprave Kraša obnašati ostali članovi uprave. Iako je riječ o funkciji njihovog prvog čovjeka, u Krašu ne žele precizirati kako će se tvrtka organizirati tijekom kampanje i tko će direktno naslijediti Vidoševića. Nisu htjeli odgovoriti na pitanje što će biti s njegovim primanjima u razdoblju kandidature.

'U razdoblju od službene objave kandidature Nadana Vidoševića za izbor predsjednika RH do završetka predsjedničke kampanje, Kraš zastupa i vodi poslove uprava Društva, sukladno Zakonu o trgovačkim društvima i aktima Društva. Kraš podupire kandidaturu gospodina Nadana Vidoševića za koju smatramo da će dodatno doprinijeti ugledu Društva. Imidž kompanije građen je kroz stogodišnju povijesti tijekom koje se Kraš razvio u lidera konditorske proizvodnje u jugoistočnoj Europi', priopćila nam je Romana Mužević Ilić iz Kraša.

Iako Vidošević ističe svoje dosadašnje uspjehe na planu gospodarstva i glasačima se predstavlja kao 'jamac gospodarske stabilnosti', prve je kritike doživio iz kruga gospodarstvenika, koji smatraju kako je iskoristio HGK na čijem je čelu već godinama kao osobni politički poligon. Utrku za predsjednika države, uz istovremeno zadržavanje funkcije predsjednika uprave, njegove kolege smatraju – neodgovornom.

'Kraš je kompanija vrlo niske profitabilnosti koja da bi opstala i napredovala sigurno traži ekstreman angažman menadžmenta i ne znam kako si predsjednik uprave jedne tako zahtjevne kompanije može dopustiti takav komoditet da ostane na toj dužnosti i da se kandidira na predsjedničkim izborima', komentirao je za tportal Slobodan Školnik, predsjednik uprave Emmezeta.

I Emil Tedeschi, predsjednik uprave Atlantic grupe, ideju da se uz predsjedničku utrku može kvalitetno obavljati još neki odgovoran posao smatra prilično - neozbiljnom.

'Smatram da je za predsjedničke kandidate u tijeku predizborne kampanje primjereno zamrzavanje bilo kojeg drugog mandata na odgovornoj dužnosti. Čini mi se usto i neozbiljnim očekivati da se uz intenzivnu kampanju može kvalitetno raditi još neki odgovoran posao', kazao je za tportal Emil Tedeschi.

Osim toga, Školnik upozorava da je Kraš kompanija kojoj je država pogodovala oko niza rješenja u smislu zaštite domaće proizvodnje, a na trošak poreznih obveznika: 'Meni je sporna i ta linija: Kraš, privatna kompanija s jakom državnom podrškom, a predsjednik uprave ide u privatnu političku kampanju, nije li to također posredno na račun poreznih obveznika?', zaključio je Školnik.