velika gužva

[VIDEO/FOTO] Rekordan broj teretnih brodova zapeo je u luci Los Angeles. Što se to događa?

23.09.2021 u 09:49

Bionic
Reading

Južna Kalifornija prolazi kroz najveću prometnu gužvu u povijesti - rekordan broj teretnih kontejnerskih brodova zapeo je u vodama nedaleko od Los Angelesa i Long Beacha dok se čeka na istovar tereta

Usko grlo u najvećem američkom kompleksu nastao je zbog nestašice kamiona, točnij vozača koji bi pokupili kontejnere i prevezli ih kupcima, a tu je i golema potražnja za uvoznim proizvodima, ponajviše iz Kine.

Od srijede 62 nova kontejnerska broda čekaju istovar, javila je tamošnja lučka uprava, dok 60 brodova čeka od prošlog tjedna. U subotu su u luke uplovila rekordna 73 teretna broda.

Takav pritisak nije zabilježen u lučkom kompleksu Los Angeles - Long Beach, devetu najveću luku na svijetu, kroz koju prođe 30 posto američkog uvoza i 40 posto kontejnerskog prometa.

'Američka kupovna moć je toliko velika i epska da ne možemo progutati sav promet koji je došao u luku', poručio je za CBSLA Gene Seroka, šef luke Los Angeles.

  • +3
Luka Los Angeles Izvor: Profimedia / Autor: cheryl valle / Panthermedia / Profimedia

Kako se sezona božičnog šoping i darivanja sve bliža, veći je i pritisak na luke zbog povećanog uvoza, a američke luke svakodnevno obaraju rekorde u prometu.

Obujam trgovine raste od prošlog ljeta nakon što su olabavljene covid mjere što sada rezultira velikim zagušenjem luka i nedostatkom radne snage.

Pandemija je jako pogodila globalne lance opskrbe te je dovela do globalne nestašice dobara i kontejnera, čiji je prijevoz od lani poskupio i do deset puta.

Gužva u LA-u Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Youtube