LORD GREEN:

'Veliku Britaniju i Hrvatsku čekaju isti izazovi'

23.07.2013 u 19:47

Bionic
Reading

Državna potrošnja ne može dugoročno potaknuti gospodarski rast, istaknuo je Lord Stephen Green, državni ministar za trgovinu i investicije Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, u sklopu svog današnjeg predavanja u Novinarskom domu u Zagrebu

Prevelikim oslanjanjem na državu poraslo je javno zaduženje i britanska Vlada se suočila s prevelikim fiskalnim deficitom od čak 11 posto.

'U zadnje dvije-tri godine uspjeli smo rezanjem javne potrošnje smanjiti deficit i to bez povećanja poreznog opterećenja. Istovremeno smo krenuli snažnije poticati proizvodni i uslužni sektor i to posebno one tvrtke koje rade na međunarodnom tržištu', istaknuo je Lord Green objašnjavajući kako je financijska kriza natjerala britansku Vladu da napusti stari gospodarski model.

U svijetu se događaju, naglasio je, povijesne promjene. Slabi gospodarski utjecaj SAD i Europe, a primat preuzimaju zemlje Azije, Latinske Amerike i Afrike. Sve to, prati jačanje međusobne povezanost zahvaljujući razvoju interneta.

'Globalizirani svijet stavlja jednake izazove za sve zemlje EU-a. Bez obzira bile one relativno mlade ekonomije poput Hrvatske ili stare kao što je Velika Britanija. Obje se moraju reformirati. Bit će sve više konkurencije, ali i sve više prilika', rekao je Lord Green.

Kao veliki problem EU-a naveo je preveliku nezaposlenost među mladim. Rješenje je što brži razvoj jedinstvenog tržišta EU koje čini 500 milijuna ljudi.

'Što budemo u tom bolji to će biti više radnih mjesta. Veliki napredak je napravljen u trgovini robama, dok zaostaje uslužni sektor, koji čini 70 posto gospodarstva većine razvijenih članica Unije, gdje su još uvijek velike prepreke', rekao je Lord Green.

Britanski ministar posjetio je Hrvatsku u sklopu priprema posjet hrvatskog izaslanstva Velikoj Britaniji planiranog za jesen. U Londonu bi Hrvatska trebala predstaviti britanskim gospodarstvenicima što nudi te se u našoj Vladi nadaju i konkretnim poslovima.