energetska budućnost

Velik interes za istraživanje geotermalnih voda: Javile se velike domaće i strane tvrtke

01.06.2023 u 16:25

Bionic
Reading

Agencija za ugljikovodike u četvrtak je zatvorila nadmetanje za izdavanje dozvola za istraživanje geotermalnih voda za šest istražnih prostora, na koje je pristiglo 16 ponuda 11 ponuditelja, priopćila je agencija u četvrtak

Riječ je o geografskom području Dravske potoline koji se prostire unutar Međimurske, Koprivničko-križevačke, Podravske i Osječko-baranjske županije, ukupne površine veće od 200 četvornih kilometara, u kojem je dokazan značajan geotermalni potencijal.

Na natječaj je pristiglo 16 ponuda od 11 različitih ponuditelja i to za pet od šest ponuđenih istražnih prostora, kažu u Agenciji za ugljikovodike. Napominju da su ponuditelji renomirane domaće kompanije te velik broj inozemnih i europskih kompanija s bogatim iskustvom u razvijanju geotermalnih energetskih projekata.

Detalji o odabranim ponuditeljima i predloženim projektima bit će objavljeni nakon što povjerenstvo pregleda i ocijeni ponude, a nakon čega će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja uputiti prijedlog odabira najboljeg ponuditelja za svaki pojedini istražni prostor.

Očekivana vrijednost investicija iznosi preko 400 milijuna eura, a Hrvatskoj to može donijeti više od 600 tisuća megavatsati nove obnovljive električne energije godišnje, kaže se u priopćenju.

"Velik interes za razvoj geotermalnih projekata premašio je sva očekivanja te je pred povjerenstvom vrlo zahtjevna i odgovorna zadaća odabira najboljih ponuditelja koji će Republici Hrvatskoj osigurati nove obnovljive megavate iz podzemlja", kažu u Agenciji za ugljikovodike.