SVEČANOST NA PLESU

[VIDEO] Otvoren novi terminal zračne luke u Zagrebu; Plenković: Ovo su vrata Hrvatske!

21.03.2017 u 12:43

Bionic
Reading

Novi putnički terminal Zračne luke Zagreb Franjo Tuđman praktički je spreman za promet putnika i robe. Svečanost otvaranja terminala započela je u 19 sati, uz nazočnost brojnih uglednika

Uz premijera Andreja Plenkovića otvorenju prisustvuju potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te ministri Zdravko Marić, Oleg Butković, Lovro Kuščević i Gari Cappelli.

Plenković se na početku govora na francuskom obratio predstavniku koncesionara, predsjedniku uprave Međunarodne zračne luke Zagreb Jacquesa Farona. Arhitektima se zahvalio na prekrasnom arhitektonskom rješenju. 'Uvjeren sam da bi prvi hrvatski predsjednik bio ponosan da je večeras ovdje i da vidi kakvu zračnu luku otvaramo', rekao je premijer. Izrazio je želju da će zračna luka 'možda jednoga dana doći i do 8 milijuna putnika godišnje'. 

Uoči početka svečanosti, premijer se kratko obratio novinarima. 'Nakon praktički 7 godina od odluke tadašnje vlade da se krene u ovaj projekt, napokon otvaramo novi terminal. Ovo su nova vrata Hrvatske u smislu zračnog prometa. Čestitam svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta i boljem povezivanju Hrvatske sa svijetom. Vjerujem da će ovako lijepa zračna luka biti poticaj da završimo zračne luke i u Dubrovniku i u Splitu', rekao je. 

Upitan koliko mu znači to što je zračna luka nazvana po Franji Tuđmanu, Plenković je prokomentirao: 'Vidite, glavni koncesionar je francuska tvrtka. Imao sam priliku 5 godina živjeti tamo. Glavna francuska zračna luka zove se Charles de Gaulle. Najmanje što smo mogli učiniti za našeg predsjednika jest nazvati zračnu luku po njemu', rekao je Plenković. 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako je 'išlo sve po špagi, iako je u samoj gradnji bilo određenih poteškoća, kako to uvijek biva s velikim infrastrukturnim projektima'. Butković je dodao kako mu je drago što se velike investicije događaju upravo u njegovom resoru. 

Dana 28. ožujka točno u ponoć, sve operacije i svi procesi prelaze sa starog na novi putnički terminal. Ujedno na taj dan, u 5,50 sati, krenut će prvi zrakoplov Croatia Airlinesa po redovnom rasporedu letenja iz Zagreba za Dubrovnik.

U spremnost novog terminala i svih njegovih procesa za prihvat putnika, zrakoplova i tereta uvjerilo se u četvrtak više od 50 novinara i fotoreportera koji su s članovima Uprave tvrtke - koncesionara Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ)  i voditeljima brojnih sektora obišli novi terminal.

Na samom početku predsjednik Uprave MZLZ-a Jacques Feron kazao je da su vrlo sretni što su u planiranom roku od tri godine uspjeli izgraditi terminal. 'Gradnja novog terminala bila je velik izazov jer je to fantastičan projekt, no uspjeli smo obaviti sve u roku i krajem ovog mjeseca očekujemo prve putnike', naglasio je Feron.

  • +17
Zrakoplovna luka Franjo Tuđman Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Član Uprave David Gabelica podsjetio je da je u izgradnju i opremanje novog terminala koncesionar uložio 300 milijuna eura te da je sadašnja zgrada terminala predviđena za osam milijuna putnika, od čega ih u prvoj fazi u prvih četiri do pet godina očekuju pet milijuna, a u prve tri godine 3,5 milijuna.

'Ako zadnjih par godina zračna luka s brojem putnika godišnje raste oko sedam posto i nakon lanjskih 2,8 milijuna putnika, vjerujemo da je izgledno za tri godine dostići 3,5 milijuna', kazao je Gabelica.

Cijeli prostor nove zgrade putničkog terminala prilično je atraktivan što zbog prostranosti prizemlja i prvog kata, a što zbog valovitog krova koji je među rijetkima takvima u Europi. Kako izgleda novi terminal, pogledajte u velikim tportalovim galerijama. 

  • +10
Novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman Izvor: tportal.hr / Autor: Nikola Sučec