KAŽNJAVANJE NEREDA

Veće kazne za neuređenu fasadu, plaćat će se i do 15.000 kuna!

10.10.2013 u 14:23

Bionic
Reading

Prilikom dorade novoga Zakona o građevinskoj inspekciji, izmijenjene su kazne za neuređene fasade i okućnice. Prvi prijedlog bio je da mjesečna kazna iznosi točno 3.000 kuna, a sada je predloženo da ona za vlasnike obiteljskih kuća bude do dvostrukog iznosa prosječne bruto plaće u prethodnoj godini

Ako uzmemo da se zadnjih godina prosječna bruto plaća kreće oko 7.500 kuna (u 2012. je iznosila 7.875 kuna) i u slučaju da se zadrži ta razina, maksimalna kazna bit će do 15.000 kuna.

Kazna za tvrtke do 75.000 kuna

Za neuređenu fasadu i dvorište, pravne osobe (tvrtke) prema novom prijedlogu trebale bi plaćati kaznu do deseterostrukog iznosa prosječne bruto plaće u prethodnoj godini. To bi u praksi trebalo iznositi oko 75.000 kuna.

Iz Ministarstva graditeljstva tvrde kako se ne može govoriti o povećanju iznosa kazne, jer ona može biti i manja od prvotnih 3.000 kuna.

'Sad se daje određena fleksibilnost. Građevinski inspektor ili komunalni redar može odrediti i mjesečnu kaznu od tisuću kuna, a naredni mjesec ona može biti i viša', rekao je za tportal Davorin Oršanić, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove.

Na izmjenu iznosa kazne, objašnjava, išlo se nakon intervencije Ministarstva uprave koje je upozorilo kako se moraju poštivati postojeći propisi sadržani u Zakonu o općem upravnom postupku

Postavlja se pitanje na osnovi čega će inspektori ili redari razrezati kaznu? Hoće li to biti prepušteno njihovoj slobodnoj procjeni?

'Zakon je u donošenju i o svemu ćemo još promisliti. Moguće je da se donese poseban pravilnik ili neki drugi podzakonski akt. Ali jasno je da će se maksimalne kazne prije svega odnositi na neuređene velike zgrade', odgovorio je Oršanić.

Važno je istaknuti kako se zakon, kad stupi na snagu, neće odnositi na već izgrađene kuće i zgrade. Fasade i dvorište novogradnji morat će biti dovršeni i uređeni u roku od najviše pet godina za obiteljske kuće, odnosno deset godina u slučaju ostalih objekata.

Kazna za neuređenu fasadu i okućnicu plaćala bi se svaki mjesec, sve dok ih vlasnik ne bi doveo u red.

Zakon o građevinskoj inspekciji, kao i njemu srodni Zakon o gradnji i Zakon o prostornom uređenju, u Saboru čekaju drugo čitanje pa je moguće da će do konačnog usvajanja biti još promjena.