MANDATAR NA MUKAMA

Već u prvom kvartalu trebamo platiti 12,2 milijarde kuna duga

15.01.2016 u 12:12

Bionic
Reading

Iako je donekle olakotna okolnost to što je ova godina u cjelini po dospijećima dugova države manje zahtjevna u odnosu na prošlu (a naročito u odnosu na 2017.) već u prva tri mjeseca treba osigurati uredno rješavanje obveza po javnom dugu u iznosu od čak 12,2 milijarde kuna, piše Poslovni dnevnik

Hrvatsko zaduženje iznosi 90 posto BDP-a (oko 300 milijardi kuna) a mandatar Tihomir Orešković je u četvrtak i petak u Kitzbuehlu razgovarao s najznačajnijim međunarodnim kreditorima koji drže naš dug.

A što nam točno dolazi na naplatu u ovoj godini i s čime će se uskoro suočiti Tihomir Orešković?

Prema pisanju Poslovnog dnevnika u prvom se kvartalu, najmanji dio, oko 2,6 milijardi kuna, odnosi na dospijeća glavnice državnoga duga, a plaćanje kamata odnijet će oko 3,3 milijarde, a preostalih 6,3 milijarde iznos je dospijeća trezorskih zapisa.

Do kraja siječnja za te tri stavke treba osigurati tri milijarde kuna, u veljači nešto manje od dvije milijarde, a u ožujku više od 7,2 milijarde kuna.

Nakon što su ukupne (bruto) potrebe financiranja središnje države lani iznosile oko 66 milijardi kuna odnosno 20-ak posto BDP-a, za ovu je godinu Kukuriku koalicija u trogodišnjim projekcijama za 2016. predvidjela potrebe na razini 59 milijardi, od čega se na potrebe financiranja otplata postojećih dugova odnosi 46,5 milijardi kuna (s trezorcima).

Detaljnije o svemu možete pročitati ovdje.