CROBEX10 DOBIO PRATNJU

VB Invest pokrenuo indeksni fond

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 01.02.2010 12:46
  • Objavljeno 01.02.2010 u 12:46
Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sinisa Sunara

Menadžeri VB Investa predstavili su prvi indeksni fond vezan uz novi specijalizirani indeks Zagrebačke burze Crobex10. 'Osnovna prednost fonda je transparentnost ulaganja. Investitor u svakom trenutku točno zna u kojem omjeru su sredstva uložena budući da je glavni cilj fonda što bliže slijediti kretanje indeksa', naglasila je Ivana Barač, fond menadžerica VB Investa

'Crobex10 pokrenut je upravo sa svrhom da bi bio pogodan za razvijanje novih proizvoda poput fondova i certifikata koji prate kretanje indeksa', istaknuo je Željko Kardum, glasnogovornik burze, pojašnjavajući da je Crobex 10 znatno uži od Crobexa i zato jasnije pokazuje kamo tržište ide.

CROBEX10

Sastavnice indeksa CROBEX10 su Adris grupa, Atlantska plovidba, Dalekovod, Ericsson Nikola Tesla, Hrvatski telekom, Institut IGH, Ina, Ingra, Jadroplov i Končar elektroindustrija.

Taj indeks sastoji se od deset najlikvidnijih hrvatskih dionica s najvećom free float tržišnom kapitalizacijom i najvećim ostvarenim prometom na Zagrebačkoj burzi, pri čemu je težina pojedine dionice na dan revizije indeksa ograničena na 20 posto.

Uz visoku transparentnost, prednosti ulaganja u ovakav tip fonda su pasivna strategija upravljanja, niže naknade i minimalni troškovi trgovanja. 'Pasivna strategija ulaganja omogućuje potpunu investiranost kapitala i isključuje grešku menadžera', rekla je Ivana Barač ističući da je fond pogodan malim ulagačima.

Ulazna naknada u Fond naplaćuje se ovisno o iznosu uplate i iznosi od 1,5 do 0,5 posto, dok se za iznose iznad 400.000 kuna ne naplaćuje naknada. Izlazna naknada naplaćuje se ovisno o trajanju ulaganja, pri čemu se za ulaganja na razdoblja duža od šest mjeseci ne naplaćuje.

'VB Invest, jedno od najmlađih društava za upravljanje pokrenuto 2007. godine, dostiglo je tržišni udjel od skoro 2,5 posto', rekao je Slaven Štefanac, član uprave, najavljujući nove inovativne proizvode.

Komentirajući medijske napise o mogućem preuzimanju matične Volksbanke u Austriji, Štefanac je rekao da se trenutno razmišlja o nekoliko opcija, među kojima je jedna traženje strateškog partnera, ali da još nema konkretnih odluka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi