JAVILI SE IZ HZMO-a

Važna obavijest za umirovljenike: Evo kad stiže mirovina za svibanj

03.06.2022 u 11:48

Bionic
Reading

Mirovine za svibanj bit će isplaćene u srijedu 8. lipnja 2022. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, objavili su danas iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO)

Podsjetimo, Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) zatražili su u travnju od Vlade da zbog porasta inflacije i cijena hrane umirovljenicima, koji su zakinuti mirovinskom reformom, poveća mirovine za deset posto, te da promijeni model usklađivanja mirovina.

Rast inflacije i cijena hrane dodatni su udar na nizak standard umirovljenika. Prema podacima Eurostata od prošle godine, u Hrvatskoj je 33,8 posto starijih od 65 godina u zoni siromaštva. Čak 75 posto umirovljenika ima mirovine niže od hrvatske granice siromaštva koja iznosi oko 3200 kuna, dok je tzv. medijan mirovina, odnosno srednji iznos koji umirovljenici primaju 2498 kuna, što je bitno ispod prosječne mirovine od 2701 kune.

Prosječna neto mirovina u Hrvatskoj za travanj 2022. godine iznosila 3000 kuna, točnije 2.964 i 93 lipe prema podacima HZMO-a za prosječnu mirovinu, bez onih koje isplaćujemo u inozemstvo.

Druge zemlje za najsiromašnije imaju posebne modele pa SUH predlaže da se za mirovine koje su iznad linije siromaštva uvede usklađivanje prema stopostotnom iznosu rasta povoljnijeg indeksa plaća ili cijena, za one s mirovinama do 2000 kuna po postotku od 120 posto, a od 2000 do linije siromaštva za 110 posto.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je nedavno kako će mirovine biti povećane u rujnu prema sadašnjoj indeksaciji te da će novac biti osiguran bude li postotak usklađivanja iznad očekivanja.

Mirovine se usklađuju dvaput godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja. Nedavno su iz HZMO-a naveli da kretanja potrošačkih cijena i rasta plaća nagovješćuju obilnije povećanje, odnosno usklađivanje mirovina. No te će informacije biti poznate u srpnju kad DZS objavi podatke o prosječnoj plaći i potrošačkim cijenama. Formula za usklađivanje je 70 i 30 ovisno o tome koji je indeks povoljniji.

Trenutno je s jedne strane naglašena inflacija, a s druge strane rast plaće.

'Sad je još preuranjeno govoriti, to bi prema prvim procjenama bilo oko 5 posto što bi značilo na prosječnu isplaćenu mirovinu prosječno povećanje oko 164 kune, ako bude 4 posto bit će 130, ako bude šest posto onda bi to bilo 197 kuna', rekao je nedavno u HRT-ovoj emisiji Ivo Bulaja, zamjenik ravnatelja HZMO-a.