povećanje mirovina

Naši umirovljenici su među pet najsiromašnijih u Europskoj uniji, sada neki ostaju i bez energetskog dodatka; Plenković: Riješit ćemo

20.04.2022 u 21:09

Bionic
Reading

Ovih je dana umirovljenicima na račune sjela mirovina uvećana za 2,24 posto, a uz usklađenje, država isplaćuje i energetski dodatak kao pomoć za skupe režije. Ipak, nekima od njih povišica je došla kao medvjeđa usluga jer im se smanjio dodatak

Umirovljenica Ruža na Dolcu prodaje ruže. Radi jer joj mirovina nije dovoljna za život. 'Moram po malo. S čim bi plaćala režije. Nemreš. Idem honorarno po malo cvijeće raditi. Šta ćeš, nema života od penzije. Oni nas penzionere guraju u ponor', kaže Ruža za RTL.

Svi koji primaju manje od 4000 kuna mirovine, imaju pravo na energetski dodatak. Visina ovisi o primanjima, a zbog usklađenja će najgore proći oni koji primaju najmanje i blizu su praga. Za mirovinu do 1500 kuna dobiva se 1200 kn dodatka. Zato, primjerice, mirovina od 1480 kuna uvećana usklađenjem za 40-ak kuna, pada u niži rang pa umirovljenik gubi 300 kuna dodatka.

'Moglo bi oko 10 tisuća umirovljenika ispasti iz prava uopće da steknu energetski dodatak. Zato, ako su im mirovine više od 3913 kuna jer će onda preskočiti kroz ovo usklađivanje. 20 tisuća umirovljenika bi moglo prijeći u niži razred energetskog dodatka', kaže Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika.

Predsjednik Vlade danas obećava riješiti problem!

'Riješit ćemo to, obuhvatit ćemo sve to pa da nema ispadanja iz granice', rekao je Andrej Plenković.

'Za ovu godinu granica je 3200 kuna linija siromaštva. Što znači gotovo 75 posto svih umirovljenika ulaze u zonu siromaštva. To je prestrašno', kaže Jasna Petrović.

Hrvatski umirovljenici su među pet najsiromašnijih u Europskoj uniji, uz nova poskupljenja žive sve teže.