ZABRINUTI KUPCI STANOVA

Varaždinski Stanoing sve bliže stečaju

16.08.2013 u 12:21

Bionic
Reading

Stanoing je sve bliže otvaranju stečaja. Nekada vodećem upravitelju zgrada i investitoru u stanogradnji na području sjeverozapadne Hrvatske odbijen je već drugi prijedlog predstečajne nagodbe, a gotovo istovremeno dobio je privremenu stečajnu upraviteljicu. Zbog toga strepe kupci Stanoingovih stanova u Grabanicama na kojima su založno pravo upisale banke i drugi vjerovnici

Varaždinski Trgovački sud donio je rješenje kojim su Stanoingu kao dužniku određene dvije mjere osiguranja. Uz imenovanje privremenog stečajnog upravitelja Sanje Kraljek, odvjetnice iz Čakovca, zabranila je Stanoingu raspolaganje imovinom bez njezine prethodne suglasnosti.

Kupcima stanova prijete banke s hipotekama

'Za svoj stan dao sam više od 100 tisuća eura i u cijelosti ga isplatio. Međutim, to mi ne znači gotovo ništa jer je i dalje na njemu hipoteka koja će se skinuti, kako mi je rečeno, tek kada Stanoing podmiri sve obveze koje su osigurane i hipotekom nad mojim stanom', kaže jedan od kupaca stanova koji je kupljen bez 'čistih papira'.
U još većim problemima je gospođa koja se uselila u stan koji je gotovo u cijelosti otplatila, a sada ga želi prodati banka jer je zalog za kredit plasiran Stanoingu.
'Budući da joj Stanoing nije vratio ništa od 1,7 milijuna eura kredita, banka namjerava prodati stan koji sam kupila s hipotekom kao i još mnogi drugi. Kako da ga u takvoj situaciji otplaćujem? U banci mi nude novi kredit kojim bi još jednom kupila isti stan, ali ne objašnjavaju kako bi mi pribavili vlasničke isprave jer je vlasnik stana još uvijek Stanoing', pita zabrinuta gospođa koja je zbog povoljne cijene svjesno kupila Stanoingov stan pod hipotekom. 

Gotovo istovremeno Nagodbeno vijeće Regionalnog centra Fine iz Zagreba odbacilo je već drugi Stanoingov prijedloga za otvaranje postupka predstečajne nagodbe podnijet 12. srpnja. Prvi prijedlog Nagodbeno vijeće Fine odbacilo je 22. svibnja navodeći da je Zagorje - Tehnobeton 7. veljače podnijelo prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, odnosno prije podnošenja prijedloga za otvaranje postupka predstečajne nagodbe od strane dužnika. Na to se Stanoing žalio, ali je Ministarstvo financija kao drugostupanjsko tijelo potvrdilo prvostupanjsko rješenje.

Stanoingov je račun u blokadi dulje od godinu i pol te ima samo jednog zaposlenika – direktora, sudeći prema odbačenom prijedlogu za otvaranje predstečajne nagodbe u kojem se navode i obveze od 243 milijuna kuna. To je ključno ne samo za otvaranje stečaja, nego nameće i pitanje kako Stanoing, koji je upravitelj još velikog broja zgrada, uopće uspijeva obavljati poslove upravitelja s blokadom računa i tek jednim zaposlenikom.

Međutim, nisu u brigama samo stanari zgrada gdje je upravitelj poduzeće koje je sada dobilo i privremenu stečajnu upraviteljicu. Situacija u kojoj se našao nekada najveći investitor u stanogradnji u Varaždinu još više pitanja, ali i zabrinutost izaziva kod kupaca njegovih stanova u Grabanicama koji su još pod hipotekama banaka koje već pokreću prodaju njihovih stanova jer ih ranije založio Stanoing.

No usprkos ozbiljnosti situacije, iz Stanoingu i dalje šalju umirujuće poruke, kao i što su činili zadnjih godinu i više dana.

'Nad Stanoingom nije otvoren stečajni postupak, naglašava direktor Stanoinga Denis Pavlic povodom imenovanja privremene stečajne upraviteljice nad poduzećem u većinskom vlasništvu Eduarda Brumena, protiv kojeg je podignuta optužnica zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Ukazujući da imovina Stanoinga vrijedi oko 283 milijuna kuna, dok su obveze oko 240 milijuna, Pavlic objašnjava da je mjeru osiguranja imovine sud donio u cilju zaštite svih vjerovnika među kojima su država, financijske institucije, dobavljači, kupci nekretnina i sredstva zajedničke pričuve.

'Stanoing je podnio zahtjev za otvaranje postupka predstečajne nagodbe te o tome tek slijedi odlučivanje', zaključuje Pavlic koji očigledno još uvijek vjeruje da će se izbjeći stečaj i dogovoriti predstečajna nagodba, usprkos već drugom negativnom rješenju Nagodbenog vijeća na koje ne postoji mogućnost žalbe.