KOD JUŽNE KAROLINE

SAD završio operaciju prikupljanja ostataka kineskog balona, poslali ih u laboratorij FBI-ja na analizu

17.02.2023 u 19:44

Bionic
Reading

Američka vojska u petak je priopćila da je kod Južne Karoline uspješno završila operaciju vađenja ostataka navodnog kineskog nadzornog balona kojeg je oborio američki borbeni zrakoplov te da su ostaci poslani u laboratorij FBI-ja na analizu

'Posljednji dijelovi krhotina prebacuju se u laboratorij Federalnog istražnog ureda u Virginiji radi protuobavještajnog istraživanja, kao što je bilo i s prethodno pronađenim ostacima na površini i ispod nje', navodi se u priopćenju Sjevernog zapovjedništva SAD-a.

Operacije su završene u četvrtak, brodovi mornarice i obalne straže napustili su područje, a sigurnosni perimetri oko lokacije su ukinuti, navodi se u priopćenju. Američka vojska je ranije ovog tjedna objavila da je pronašla sve identificirane dijelove senzora i elektronike, kao i velike dijelove strukture balona.

  • +4
U tijeku je potraga za ostacima navodnog kineskog špijunskog balona Izvor: Profimedia / Autor: US Navy/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Kineski balon, za koji Peking negira da je bio špijunski, tjedan dana je letio iznad teritorija SAD-a i Kanade prije no što je oboren blizu atlantske obale po nalogu predsjednika Joea Bidena. Ta je epizoda zategla odnose između Washingtona i Pekinga, zbog čega je ministar vanjskih poslova Antony Blinken odgodio put u Kinu.