POTENCIJALNE METE

Valamar Riviera snima skijališta u Austriji

25.03.2015 u 10:15

Bionic
Reading

Franz Lanschützer, predsjednik Uprave Valamar Riviere austrijskom poslovnom listu Wirtschaftsblatt dao je intervju u kojem navodi kako kompanija želi pojačati prisutnost u regiji Alpe-Adria. Stoga traži potencijalne mete u Sloveniji, Sjevernoj Italiji i Austriji, pri čemu u obzir dolaze samo veći hoteli ili klasteri, prenosi investicijski portal icapital.hr

Prvi čovjek Valamar Riviere rekao je da konkretno u Austriji gdje snimaju skijaška odmarališta rizik predstavlja najavljeno povećanje PDV-a na usluge smještaja s 10 na 13 posto. Slično se lani dogodilo i u Hrvatskoj te je predstavljalo uteg za profitabilnost i konkurentnost hrvatskih turističkih kompanija, ističe.

Analitičari Intercapitala ističu da bi ovakva preuzimanja bi mogla biti dobra za Valamar te da će joj pomoći da bolje iskoristi već postojeće kapacitete. 'Drugim riječima, zbog sezonalnog karaktera turizma u Hrvatskoj, dio radnika bi se u sezoni skijanja vjerojatno posvetio tim lokacijama', ističu.

Zasad nije objavljeno ništa o tome kako bi se potencijalna preuzimanja financirala. Prema rezultatima za 2014., Valamar na računima ima 195 milijuna kuna gotovine, a odnos neto duga kompanije i EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) mu je 2,6x što pokazuje nisku razinu zaduženosti.

Budući rast profitabilnosti kompanija pokušavati postići i kroz troškovne uštede (koje će se djelomično osjetiti i kao posljedica spajanja Riviere Adria, Valamar Adria holdinga i Valamar grupe) te u investicijama u proširenje kapaciteta i povećavanje kategorizacija smještaja, što bi trebalo omogućiti i više cijene.

Tako za sezonu 2015. Valamar ulaže oko 330 milijuna u objekte, proizvode i usluge u svom turističkom portfelju. Od toga je najveći projekt luksuzni obiteljski Valamar Isabella Island Resort na otoku Sveti Nikola koji se planira otvoriti u svibnju ove godine, a vrijednost je investicije 250 milijuna kuna.