velike štete

Uvedene sankcije Aluminiju iz Mostara, svaki sat po nekoliko minuta struje

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 23.11.2018 18:22
  • Objavljeno 23.11.2018 u 18:22
Tvornica aluminija u Mostaru

Tvornica aluminija u Mostaru

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic

Neovisni operater sustava (NOS) u Bosni i Hercegovini koji nadzire elektroenergetski sustav u toj zemlji započeo je s postupnim isključenjem s napajanja električne energije mostarskog Aluminija svakih sat vremena po nekoliko minuta što neće dovesti do potpunog gašenja njezine proizvodnje ali može izazvati velike štete na pogonima.

"Mostarska kompanija će se svakih sat vremena isključivati s napajanja električnom energijom po nekoliko minuta jer 'vuče' više električne energije od dogovorene", naveli su iz NOS-a. Pojasnili su kako isključenja traju po nekoliko minuta čime umanjuju količine povučene električne energije.

Iz mostarskog Aluminija su naveli kako nisu uplatili ukupni novčani iznos za potrebnu opskrbu za subotu NOS-u zbog čega su oni odlučili provoditi svojevrsne sankcije. Isključenja svakih sat vremena neće dovesti do gašenja pogona u Elektrolizi koji su najosjetljiviji, ali ovi potezi su po njemu iznimno rizični.

"Ovo neće ohladiti ćelije, ali proizvodnu opremu izlaže maksimalnom riziku'', rekao je direktor Odjela korporativnih komunikacija Aluminija Darko Juka.

Pojasnio je kako nikada do sada NOS nije poduzimao slične mjere. U slučaju da pogoni Elektrolize ostanu bez napajanja električnom energijom moglo bi doći do hlađenja metala u ćelijama i do potpune katastrofe budući nakon toga više nije moguće pokrenuti proizvodnju, upozorava se.

Iz mostarske kompanije su ranije najavili kako bi u petak mogla biti posve obustavljena proizvodnja, no do toga po tvrdnjama neimenovanog izvora ipak ne bi trebalo doći jer se vode razgovori o nastavku opskrbe električnom energijom te nastavku isporuke glinice koja je ključna sirovina.

Dugovanja Aluminija se procjenjuju na oko 180 milijuna eura što je rezultat visoke cijene električne energije i glinice te razmjerno niske cijene metala, a zbog čega kompanija nije u stanju dobiti bankovna jamstva.

Radnici su ovoga tjedna suočeni s time da im nije isplaćena plaća niti doprinosi, u više mjeseci su održali tri štrajka upozorenja, te su najavili održavanje općeg štrajka.

Suvlasnici mostarske kompanije po 44 posto su Vlada Federacije BiH i radnici, dok Vlada RH ima 12-postotni udjel.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!