MZLZ

Uspješno obavljeno testno slijetanje na Franju Tuđmana

14.03.2017 u 13:39

Bionic
Reading

Na novom putničkom terminalu zagrebačke zračne luke Franjo Tuđman u utorak je uspješno obavljeno prvo testno slijetanje zrakoplova iz Beča, kao i sve procedure prihvata putnika i prtljage; svečano otvorenje terminala bit će 21. ožujka, dok će se za promet otvoriti 28. ožujka, doznaje se iz Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ)

Obavijest o testnom slijetanju MZLZ je objavio i na svojim web stranicama, kao i o prvom testnom polijetanju s novog terminala, također obavljenim u utorak 14. ožujka, i to zrakoplova za Dubrovnik.

"Sve procedure tog testnog prihvata i otpreme zrakoplova te putnika i njihove prtljage na novom su terminalu prošle uspješno", kažu iz MZLZ-a, uz napomenu da je zračna luka u završnoj fazi pred otvorenje novog putničkog terminala, zbog čega će putnicima cijelo vrijeme biti na raspolaganju osoblje zračne luke.

Na nekoliko lokacija u starom putničkom terminalu zaposlenici zračne luke pružat će dodatne informacije putnicima vezane uz protokol prometa i njihove letove, kao i na nekoliko servisnih točaka na prilaznoj cesti koja vodi prema novom putničkom terminalu, gdje će također biti nekoliko servisnih i info punktova.

Na novom terminalu bit će dostupan i autobusni prijevoz te taxi usluge, dok će se preuzimanje rent-a-car vozila obavljati u zoni starog putničkog terminala.

Zračna luka Franjo Tuđman Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Tvrtka MZLZ koncesionar je Zračne luke Franjo Tuđman od 5. prosinca 2013. temeljem potpisa 30-godišnjeg koncesijskog ugovora u obliku javno-privatnog partnerstva s RH za upravljanje nad dotadašnjom Zračnom lukom Zagreb i projektom izgradnje novog putničkog terminala.

MZLZ čini šest tvrtki-članica konzorcija međunarodne stručnosti i iskustva u području izgradnje i upravljanja zračnim lukama te financiranja i upravljanja projektima, pri čemu dioničari Aeroports de Paris Management, Bouygues Batiment International i Fond Marguerite imaju jednak udjel od po 20,7 posto, IFC 17,5 posto, TAV Airports 15 posto i Viadukt nešto više od 5 posto.

U novi putnički terminal ukupno je investirano više od 300 milijuna eura, izgrađen je na površini od 65.000 četvornih metara, a u prvoj fazi predviđen je kapacitet od 5 milijuna putnika godišnje.

Izgrađeno je i 1.100 parkirnih mjesta, kao i osam zračnih mostova, od čega šest za međunarodni i dva za domaći promet, 30 šaltera za check-in (prijavu putnika), 23 šaltera za kontrole putovnica, tri kilometra traka za prtljagu, dok se oko i ispod terminala nalazi 35 kilometara cijevi za oborinske vode. Ima i više od 2.000 četvornih metara komercijalnih prostora.

Novi terminal među rijetkima u Europi i svijetu ima valoviti krov, tzv. 3D, površine 55.000 četvornih metara, čija je konstrukcija i izvedba bila vrlo zahtjevna, s ugradnjom 26.000 štapova krovne konstrukcije.

U zgradu je utrošeno 2.000 tona čelične konstrukcije, više od 75.000 prostornih metara betona, 5.000 tona armature, asfaltirano je površina od 250.000 četvornih metara, 800 radnika bilo je na gradilištu dnevno tijekom gradnje i učinjeno je 36 tisuća testova opreme i sustava prije otvaranja.