elektroničko izvješćivanje

Uskoro važna promjena na Zagrebačkoj burzi: Provjerili smo što će to donijeti ulagačima, uvrštenim kompanijama i posrednicima

08.11.2021 u 18:59

Bionic
Reading

Od početka iduće godine unapređuje se izvještavanje na Zagrebačkoj burzi. Uvrštene će kompanije objavljivati godišnje financijske izvještaje u novom formatu, što će korisnicima omogućiti lakšu obradu i analizu podataka

Nova obveza za sudionike tržišta propisana je regulatornim tehničkim zahtjevima koje usvaja Europska komisija i izrađuje Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala, a svrha primjene ovih međunarodnih standarda financijskog izvješćivanja jamstvo je visoke razine transparentnosti i usporedivosti financijskih izvještaja.

Po novome, godišnje financijske izvještaje bit će obavezno izrađivati u jedinstvenom elektroničkom formatu za izvješćivanje (ESEF), a obaveza podrazumijeva označavanje financijskih izvještaja odgovarajućim oznakama XBRL korištenjem tehnologije Inline XBRL.

Hrvatska je jedna od država članica EU-a koje su za godinu dana odgodile početak izvještavanja u formatu ESEF zbog pandemije koronavirusa te su izdavatelji i burza dobili dodatni vremenski okvir za pripremu izvještavanja. To znači da će kompanije uvrštene na Zagrebačku burzu morati dostaviti financijske izvještaje za 2021. godinu u novom formatu s prvom predajom u 2022. godini.

Riječ je o uobičajenom setu financijskih izvještaja što obuhvaća izvještaj o financijskom položaju, račun dobiti i gubitka, izvještaj o ostaloj sveobuhvatnoj dobiti, izvještaj o novčanim tokovima te izvještaj o promjenama kapitala. Obveza sastavljanja godišnjih izvještaja u formatu ESEF odnosi se na pojedinačne i konsolidirane godišnje izvještaje izdavatelja.

Novi oblik izvještavanja donijet će brojne koristi investitorima, uvrštenim kompanijama i posrednicima.

'Cilj uvođenja jedinstvenog elektroničkog formata za izvješćivanje (ESEF) jest povećanje dostupnosti i usporedivosti financijskih informacija društava obveznika regulative. Također, olakšane će biti obrada i analiza podataka jer se velika količina XBRL podataka može jednostavno transformirati u druge formate, kao što su SQL ili MS Excel, bez manualnog procesuiranja', pojašnjava Ivan Alvir, voditelj projekta implementacije primjene jedinstvenog elektroničkog formata za izvještavanje (ESEF-a) u savjetničkoj kući Mazars. Dodaje da će implementacijom nove regulative i izvještavanjem u ESEF-u društva izlistana na burzi postati vidljivija potencijalnim ulagačima (osobito prekograničnim) te će se stvoriti mogućnosti šireg spektra financiranja na tržištu kapitala.

Prednosti za investitore bit će dobivanje strukturiranih informacija u izvještajima u ESEF-u, a one bi trebale pridonijeti kvaliteti investicijskih odluka.

Nove izvještaje izdavatelji mogu pripremati samostalno ili uz pomoć savjetnika. Informatička tvrtka Poslovna inteligencija razvila je softversko rješenje za izvještavanje u formatu ESEF, što izdavateljima omogućuje brz i jednostavan prelazak na novi oblik izvještavanja. 'Upravo na temelju povratne informacije dobivene od brojnih klijenata razvili smo svoje rješenje s jednostavnim sučeljem za kreiranje izvještaja u formatu ESEF, a koje može pomoći društvima da izbjegnu samostalno suočavanje s ovim izazovima i iscrpljivanje kreiranjem rješenja ispočetka', otkriva nam Slađana Krpić, članica Uprave Poslovne inteligencije.

Iskustva drugih država, koje su ranije uvele ESEF, poput Austrije, Češke, Njemačke i Slovenije, pokazuju da je prijelaz na novi oblik izvještavanja bio prilično izazovan, ističu u Mazarsu.

U Poslovnoj inteligenciji vjeruju da u Hrvatskoj neće biti velikih problema oko primjene novih pravila. 'ESEF će imati ključnu ulogu u povezivanju podataka na međunarodnoj razini i zato je procesu prilagodbe važno pristupiti s ozbiljnošću i dovoljno rano krenuti u pripremu potrebnih podataka', zaključuje Krpić.