RAZVOJ ŽELJEZNICE

Uskoro natječaj za kupnju 44 vlaka

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.10.2012 14:48
  • Objavljeno 03.10.2012 u 14:48
vlak, hž, željeznica

vlak, hž, željeznica

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Nitko u Hrvatskoj ne može biti zadovoljan stanjem na željeznici, ali je ona istovremeno velika razvojna šansa, ocijenio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić na konferenciji 'Željezničke investicije u jugoistočnoj Europi'

Hrvatska, posebice u zadnjih deset godina, nije iskoristila svoj položaj kako bi se uspostavila kao 'europski logistički tigar' i naplaćivala položajnu rentu, smatra Hajdaš Dončić i ističe da su ulaganja u željeznicu jedan od Vladinih prioriteta

Za Hrvatsku su, kaže, osobito važni peti i deseti paneuropski željeznički koridor u koje se, kao i u druge pruge, pojačana ulaganja očekuju 2013. i 2014. godine.

Što se tiče domaćih operatera, za dva do tri tjedna najavio je raspisivanje natječaja HŽ Putničkog prijevoza za kupnju 32 elektromotorna i 12 dizelsko-električnih vlakova, dok je za HŽ Cargo u planu pronalazak strateškog partnera

Upravo o najnovijim projektima i budućim natječajima na dvodnevnoj konferenciji 'Željezničke investicije u jugoistočnoj Europi', čiji je domaćin HŽ Holding, raspravljaju predstavnici regionalnih željeznica i investitora.

Sudionicima se na početku konferencije obratio i generalni direktor Međunarodne željezničke unije Jean-Pierre Loubinoux koji je, govoreći o globalnoj budućnosti željeznice, istaknuo kako željeznica ponovo zauzima ključno mjesto u međunarodnom prometu.

Ukupna svjetska ulaganja u transport do 2030. godine procjenjuju se na 11 tisuća milijardi dolara, od čega u željeznicu pet tisuća milijardi, kaže Loubinoux.

Regija kojoj pripada Hrvatska, po njegovu mišljenju, ima perspektivu u željezničkom povezivanju Europe i Azije, a uvjeti uklapanja regije u šire ulagačke projekte su podudarnost administrativnih i operativnih sistema, standarda i propisa te tehnička unifikacija.

Predsjednik Uprave HŽ Holdinga Rene Valčić kazao je kako je za HŽ ključno uključivanje u međunarodne koridore pomoću moderne infrastrukture.

Za Hrvatsku je, po njegovim riječima, posebno interesantan skori završetak gradnje željezničkog tunela ispod Bospora, koji će pojačati važnost međunarodnih koridora koji prolaze kroz Hrvatsku.

Konferencija 'Željezničke investicije u jugoistočnoj Europi', koja se danas i sutra održava u Zagrebu, šesta je takva konferencija koja okuplja predstavnike regionalnih željeznica i investitora. Sudionici konferencije raspravljat će uz ostalo i o važnosti ulaganja u povezivanje HŽ-a s europskim prijevoznim tržištem, prilikama za željeznički prijevoz u regiji unutar europske željezničke mreže, pripremi željezničkih projekata i mogućnostima njihova financiranja te usklađivanju željezničkog sustava sa zakonodavstvom EU-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi