SUBVENCIJSKA PRIJEVARA

Ured europskog javnog tužitelja podigao prvu optužnicu protiv vlasnika OPG-a

07.05.2022 u 18:52

Bionic
Reading

Podignuta je prva optužnica Ureda europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj zbog subvencijske prijevare.

Kako su objavili, optužnica je podnesena protiv vlasnika obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, nakon što je Ured donio odluku o preuzimanju nacionalnog kaznenog predmeta te istrage provedene sukladno Uredbi o EPPO, piše Agroklub.

Okrivljeniku se, navode, stavlja na teret da je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju krajem 2020. godine, podnio Zahtjev za davanjem bespovratne subvencije u iznosu od 7.439.500 kuna, od čega se 85 posto (6.323.575 kn ili cca 843.000 EUR) odnosi na sredstva iz proračuna EU (Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR), te 15 psoto (1.115.925 kn) na Državni proračun Republike Hrvatske.

"Kako bi lažno prikazao da ispunjava uvjete za dobivanje bespovratne subvencije, okrivljenik je Agenciji u prilogu prijave Zahtjeva za dodjelom bespovratnih sredstava predao i krivotvorenu potvrdu Porezne uprave o upisu u Registar poreznih obveznika", opisuju iz EPPO dodajući da je time lažno prikazao da ispunjava obvezni uvjet za prijavu.

Do zatražene isplate nije došlo jer je Agencija odbila zahtjev za potporom uočivši da okrivljenik ne ispunjava uvjete prihvatljivosti.