posljednja šansa

Uprava Petrokemije formalizirala državnu injekciju od 450 milijuna kuna

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 29.05.2018 10:25
  • Objavljeno 29.05.2018 u 10:25
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Uprava Petrokemije izvijestila je u utorak da je potpisala dodatke ugovora o kreditima od Erste&Steiermarkische banke, Hrvatske poštanske banke (HPB) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) s novim vjerovnikom Republikom Hrvatskom u ukupnom iznosu od 450 milijuna kuna, sukladno Vladinoj odluci o kupnji tražbina banaka prema toj kutinskoj tvrtki

"Nastavno na Odluku Vlade od 24.5.2018. o davanju ovlasti za sklapanje ugovora o ustupu i kupoprodaji tražbina prema trgovačkom društvu Petrokemija d.d. tvornica gnojiva, Uprava Petrokemije je potpisala dodatke ugovora o kreditima od Erste&Steiermarkische banke, Hrvatske poštanske banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak sa novim vjerovnikom Republikom Hrvatskom u ukupnom iznosu od 450 milijuna kuna", stoji u objavi Petrokemije.

Vlada je, naime, na prošlotjednoj sjednici donijela odluku o kupovini tražbina banaka prema kutinskoj Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman rekla je tom prilikom da je ta kutinska tvrtka u procesu pronalaženja strateških partnera koji će u tvrtku investirati u gotovini 450 milijuna kuna.

Mikuš Žigman naglasila je, međutim, da je zbog financijskih problema u kojima se nalazi Petrokemija, nedostatka obrtnog kapitala te značajnih potreba za investiranje, potrebno dodatno smanjiti dug u bilanci, odnosno dodatno povećati kapital. Cilj je osigurati dugoročnu održivost te kompanije.

Petrokemija zbog gubitaka u prethodnim razdobljima ima neravnotežu u bilanci financiranja, odnosno akumulirala je značajan dug koji je na dan 31. prosinca 2017. godine bio veći od 800 milijuna kuna, dok je kapital negativan, u iznosu od 196 milijuna kuna.

"Nakon što RH preuzme tražbine prema Petrokemiji, iste će na slijedećoj skupštini društva biti pretvorene u kapital, uslijed čega će se dio navedenih tražbina pretvorenih u kapital koristiti za pokrivanje gubitaka u 2017. godini, a dijelom i za istu svrhu u 2018. godini", pojasnila je Mikuš Žigman.

  • +16
  • +13

Petrokemija

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Vlada je u prethodnim godinama donijela odluke temeljem kojih je država jamčila bankama otplatu predmetnih tražbina, bilo izravnim državnim jamstvom ili davanjem u zalog dionica u vlasništvu države.

Mikuš Žigman tvrdi da će se nakon završetka financijskog restrukturiranja, odnosno smanjenja ukupnog duga i povećanja kapitala kroz dokapitalizaciju, stvoriti temelj za provedbu operativnog restrukturiranja i osiguranje dugoročne održivosti društva.

Dioničari Petrokemije na izvanrednoj su skupštini sredinom siječnja donijeli odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna.

Uprava Ine izvijestila je krajem prošloga tjedna o namjeri sudjelovanja u dokapitalizaciji Petrokemije, uz jednoglasnu podršku Nadzornog odbora, a svoju će namjeru iskazati zajedno s Prvim plinarskim društvom. Inino sudjelovanje u dokapitalizaciji iznosit će 150 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!