HRVATSKI BDP

Unatoč politici vlasnik PBZ-a očekuje rast od 1,8 posto

04.07.2016 u 13:19

Bionic
Reading

Analitičari talijanske banke Intese SanPaolo podigli su procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2016. godini na "solidnih" 1,8 posto te ne očekuju da će politički potres i prijevremeni izbori u rujnu ugroziti kratkoročne gospodarske izglede.

Usporedbe radi, u prosincu 2015. očekivali su da će stopa rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini iznositi 1 posto.

Snažniji od očekivanja gospodarski rast u prvom ovogodišnjem tromjesečju, od 2,7 posto na godišnjoj razini, nastavak pozitivnih makroekonomskih trendova, poput rasta industrije proizvodnje u travnju za 5 posto a maloprodaje za 3,2 posto na godišnjoj razini, zajedno s nadolazećom turističkom sezonom i poboljšanim uvjetima na tržištu rada, ojačali su naše stajalište da će gospodarstvo ostvariti solidnu stopu rasta od 1,8 posto u 2016. godini, navodi se najnovijem izvješću Intese SanPaolo, vlasnice Privredne banke Zagreb

"Unatoč političkom potresu, odnosno izglasavanju nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću iza čega je uslijedila odluka o raspuštanju parlamenta 15. srpnja, što vodi prijevremenim izborima u rujnu, ne očekujemo da će gospodarski izgledi za ovu godinu biti ugroženi", procjenjuju analitičari te talijanske banke.

Ipak, ističu da bi još jedna slaba koalicijska vlada mogla dovesti do još jedne izgubljene godine po pitanju strukturnih reformi, a to bi moglo ugroziti srednjoročne i dugoročne gospodarske izglede zemlje.

Vezano uz Brexit, u Intesi ne očekuju nikakav izravni negativni učinak na robnu razmjenu s Britanijom, koja ionako u ukupnoj hrvatskoj robnoj razmjeni ne doseže ni dva posto.

Dolasci turista iz Britanije u Hrvatsku, pak, čine 4 posto ukupnih turističkih dolazaka u zemlju, no u Intesi ni tu ne očekuju nikakve radikalne ili brze promjene u potrošačkim navikama Britanaca.