U 94. GODINI

Umro legendarni ekonomist Samuelson

14.12.2009 u 08:59

Bionic
Reading

Ekonomist Paul Samuelson, prvi Amerikanac koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju 1970., umro je u nedjelju u 94. godini, objavio je prestižni Massachusettski institut za tehnnologiju (MIT)

'Ekonomist MIT-a Paul A. Samuelson, dobitnik Nobelove nagrade čije su matematičke analize postavile temelje moderne ekonomije i čiji su udžbenici utjecali na brojne generacije studenata, umro je u nedjelju u svom domu u Belmontu', stoji na web stranici MIT-a.

Institut ističe da je on bio jedan od najvažnijih ekonomskih teoretičara druge polovice 20. stoljeća. Samuelson je prvi Amerikanac koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju 1970. godine i drugi dobitnik uopće od kada je Švedska akademija ustanovila nagradu za ekonomiju.

Jedan od njegovih udžbenika ekonomije 'Ekonomija - moderne tehnike ekonomske analize', prvi puta objavljen 1948., preveden je na 40 jezika i doživio 19 izdanja na engleskom jeziku. To je najprodavanije djelo iz ekonomije s blizu četiri milijuna prodanih primjeraka, precizira MIT.

Samuelson je bio i savjetnik za ekonomska pitanja američkim predsjednicima Johnu F. Kennedyju i Lindonu B. Johnsonu