KRIZA ULJANIKA

'Umrijet će mater i otac Pule i Istre!'

15.01.2018 u 23:26

Bionic
Reading

Kriza pulskog Uljanika bila je tema HTV-ove emisije Otvoreno. Najvećem domaćem brodogradilištu prijeti stečaj ukoliko Europska komisija ne odobri državno jamstvo za spasonosni kredit

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević očekuje kako će do kraja tjedna Bruxelles odnijeti odluku.

'Bilo bi katastrofa kad odluka ne bi došla. Nema argumenata da ona ne bude pozitivna. Uljanik nije ušao u restrukturiranje prije pet godina sa ostalim brodogradilištima. Možda je to bila pogreška. Kad je država odlučila spašavati škverove tad je trebala osigurati likvidnost. Za izgradnju brodova potreban je konstantan dotok novaca i kredita. U Njemačkoj i Italiji postoje privatne agencije u kojima je država suvlasnik i koje osiguravaju novac brodogradilištima', istaknuo je Dragičević.

Željko Kardum, ekonomski analitičar HRT-a, začudio se najavama sindikata kako će organizirati štrajk radnika Uljanika ukoliko im se ne isplate plaće. Podsjetio je kako su radnici ujedno dioničari te da drže više od 40 posto udjela.

'Oni prijete štrajkom sami sebi i to u trenutku dok sve visi o koncu', naglasio je Kardum na što mu je Dragičević odgovorio da miješa sindikalno djelovanje s dioničarstvom.

Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV grupe, izjavio je kako je pogrešno isticati kako Uljanik ima punu knjigu narudžbi.

'Pitanje je kakve su to narudžbe. Većina tih poslova nosi gubitke. Kad imate pozitivne narudžbe tad vam ne treba pomoć države. Brodosplit ima sve i jedan projekt pozitivan. Kad smo preuzimali splitski škver Vladi smo odmah poručili kako nećemo ugovarati velike tankere jer nose gubitke. Danas gradimo kruzere, imamo vojni programa, a 40 posto prihoda ostvarujemo van brodogradnje', rekao je Debeljak.

  • +7
Polarni kruzer u Uljaniku Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Istarski župan Valter Flego naglasio je kako se mora sve napraviti da se spase radna mjesta i kooperanti Uljanika.

'Nije vrijeme za politiziranje. Moramo spašavati proizvodnju i izvoz. U strukturi hrvatskog BDP-a turizam čini 24 posto što nije dobro. Uljanik se mora restrukturirati', poručio je Flego.

Bivši saborski zastupnik Damir Kajin nazvao je plan restrukturiranja koji je poslan u Bruxelles monstruoznim jer ne osigurava opstanak brodogradnje u Uljaniku.

'Na otoku u srcu Uljanika gdje se sad polažu kolibice i grade brodovi predviđena je izgradnja hotela i marine za megajahte. Više od 1600 radnika će izgubiti posao. Uljanik neće moći vratiti kredit u roku od šest mjeseci kao što stoji u planu restrukturiranja. Ova generacija Puležana vidjet će kako umire mater i otac Istre i Pule', ustvrdio je Kajin.