TATU ZA DIREKTORA

Umjesto Xnationa Kožulove kćeri prodaju torbe

Bionic
Reading

U Ilici 12, na mjestu na kojem je donedavno bila trgovina posrnulog Xnationa, u subotu je otvorena nova trgovina talijanskog brenda Carpisa. Riječ je o poznatom talijanskom lancu i brendu putnih torbi, čiji je zastupnik u Hrvatskoj postala tvrtka NMKA u vlasništvu kćeri Mile Kožula.

Direktor tvrtke NMKA je Mile Kožul, bivši vlasnik tvrtke MIN (poznatije preko brenda Xnation), za koju je prije nekoliko mjeseci pokrenut stečajni postupak, a prvo ročište trebalo bi biti održano sutra.

Nakon što su se u svibnju zaposlenici te tvrtke žalili kako im nisu isplaćeni zaostaci plaća niti otpremnine, Kožul tvrdi da su svi dugovi prema djelatnicima sada podmireni, a ostala potraživanja vjerovnika definirat će se na ročištu.

Tvrtku NMKA, koja je vlasnik franšize Carpisa, osnovale su Kožulove kćeri Andrea i Katarina s temeljnim kapitalom od milijun kuna, dok Kožul tvrtku zastupa pojedinačno i samostalno. Upravo je pokretanje te tvrtke bio razlog nezadovoljstva bivših djelatnika.

'Da, ja sam kćerima dao novac za pokretanje tvrtke i ne vidim što je tu sporno. Privatni sam poduzetnik već 22 godine i naravno da sam za to vrijeme nešto i zaradio. Osim toga nije istina da sam nakon zatvaranja Xnationa osnovao nove tvrtke. Te su tvrtke osnovane prije', rekao je Kožul za Poslovni dnevnik. Kako kaže, tvrtka NMKA vlasnik je franšize za Carpisu za Hrvatsku, ali franšiza je takva da njezini vlasnici o svemu odlučuju.

U dvije do sada otvorene Carpisa trgovine (u Ilici i Arena centru) zaposleno je petnaestak ljudi, od kojih je dio bivših djelatnica Xnationa. Carpisa do kraja godine u Hrvatskoj planira otvoriti još tri trgovine i zaposliti 20 do 25 zaposlenika, no unatoč tomu Kožul nije previše optimističan kad je u pitanju njihov uspjeh. 'Vidjet ćemo kako će ići poslovanje. Sve je slabo u ovoj državi pa nisam baš optimist. Talijani forsiraju nova otvorenja, ali oni ih i financiraju', dodaje Kožul napominjući kako Carpisa nove trgovine može otvarati neovisno o njegovoj tvrtki.