MUDRINIĆ O STANJU U GOSPODARSTVU:

'Umjesto da saniramo krov, mi smo kupili lavor'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.09.2010 20:51
  • Objavljeno 09.09.2010 u 20:00
Ivica Mudrinić

Ivica Mudrinić

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Ivica Mudrić, predsjednik uprave HT-a i predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, gostovao je u 'Dnevniku Nove TV' gdje je poručio da se država mora prestati zaduživati te da mora osmisliti nacionalnu strategiju

Mudrinić kaže da trebamo osnažiti gospodarstvo i društvo u cjelini. 'Mi smo od 2002. kontinuirano mjerili performanse hrvatskog gospodarstva i kad vidimo zašto samo pali u konkurentnosti, sada vidimo da se od tada neprestano ponavljaju isti razlozi koji dovode do problema. Glavni razlozi pada su to što imamo nisku učinkovitost javne uprave, korupcija, previše rigidno radno gospodarstvo, davno smo detektirali da nam krov prokišnjava, a mi smo, umjesto da ga saniramo, kupili veći lavor', objašnjava Mudrinić.

Poslodavci su tijekom dana bili u SDP-u. Upitan da komentira nude li oni kvalitetnu alternativu, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost odgovara:

'To su uobičajeni susreti stranaka i poslodavaca, a imamo u planu sastanke i s HDZ-om te s ostalim strankama, baš kao što se redovito sastajemo i s Vladom. Riječ je o razmjeni podataka i razmišljanja, tako da danas nije bila riječ o ocjeni njihova programa. Želimo ukazati na nužne promjene politike te posebno naglasiti da se ne smijemo više zaduživati za isplatu plaća, eventualno se možemo zadužiti za nove projekte koji će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. Moramo privući kapital i otvoriti radna mjesta i početi stvarati nove vrijednosti kako bismo mogli napraviti zaokret', mišljenja je Mudrinić.

On smatra da treba novi upravljački mehanizam, za ukupno društvo. Nacionalno vijeće za konkurentnost prije godinu dana počelo je na izradi povelju o nacionalnom razvoju. Mi mislimo da je nužno utvrditi cilj za hrvatsko gospodarstvo ne na dvije ili pet godina nego tek za 15 godina, jer ništa se ne može napraviti na brzinu. Takvi su planovi dovoljno daleko da ne utječu na program jedne vlade te dovoljno daleko da smiju biti veoma ambiciozni. Želimo znatan porast BDP-a, smanjenu stopu nezaposlenosti i to značajno, povećanu proizvodnju, a za to nam u prvom redu treba strategija', kaže predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Na pitanje ima li Vlada Jadranke Kosor snage da pokrene promjene, on odgovara:

'To će birači reći na sljedećim izborima; za sada vidimo da nismo napravili promjene, ali fokus treba biti pred nama u budućnosti i trebamo prestati s pogledima unatrag te poduzeti sve kako bi nam sutra bilo bolje.'

A na pitanje o mogućim prijevremenim izborima kaže:

'Ne znam, to će odlučiti političke stranke. Mi ćemo svim strankama predložiti platformu za gospodarsku strategiju i objasniti kakvi su naši planovi'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi