OBNOVA VODOVODNE MREŽE

Umjesto 40 gubit ćemo 20 posto vode

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.02.2009 12:37
  • Objavljeno 12.02.2009 u 12:37
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U razdoblju od 2009. do 2011. godine država planira osigurati javnu vodoopskrbu za 400 tisuća novih potrošača te dovršiti ili početi rad na sustavima pročišćavanja za sva naselja s više od 15 tisuća stanovnika.

Rekao je to državni tajnik za vodno gospodarstvo u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Zdravko Krmek na današnjem simpoziju 'Gospodarenje vodama u Hrvatskoj' u organizaciji Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Unatoč otežanom financiranju većih javnih projekata, za vodno gospodarstvo su u ovoj godini predviđena jednaka proračunska sredstva kao lani, rekao je Krmek.

Podsjetio je da je Sabor prošle godine donio Strategiju upravljanja vodama u kojoj se uz ostalo planira uređenje kanalske mreže i njezino davanje na upravljanje županijama te povećanje navodnjavanja poljoprivrednih površina za 32.000 hektara do 2011. godine.

Ravnateljica Uprave vodne politike i međunarodnih projekata Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Ružica Drmić izvijestila je da će troškovi provedbe Strategije upravljanja vodama, koja se odnosi na razdoblje od 2008. do 2038. godine, iznositi najmanje 50 milijardi kuna, od čega do 2023. godine 29,9 milijardi.

Uz državni novac predviđeno je i korištenje sredstava iz EU fondova, zajmova i prihoda od vodoopskrbe i odvodnje.

Među važnijim ciljevima izdvojila je podizanje dostupnosti vodovodne mreže za priključivanje stanovništva sa sadašnjih 75 posto na 85 do 90 posto te smanjenje prosječnih gubitaka vode iz vodovodnim mreža sa sadašnjih 40 posto na barem 20 posto.

Pored toga planira se povećanje stupnja priključenosti stanovništva na odvodne sustave sa 43 na 60 posto.

Bitan dio strategije koji će biti ugrađena u novu vodnu regulativu je i isključivanje mogućnosti privatizacije prava na vodni resurs pa će se koncesije za potrebe javne vodoopskrbe davati isključivo jedinicama lokalne i područne samouprave. Također će biti onemogućena privatizacija vodne komunalne infrastrukture komunalnih trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Simpozij o gospodarenju vodama održava se u sklopu proslave 90. godišnjice osnutka Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Glavne teme uz Strategiju upravljanja vodama su Voda i proizvodnja hrane, Voda i proizvodnja energije, Voda - izvozni proizvod Hrvatske i druge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi