OTVOREN STEČAJ

Ugroženo 240 radnih mjesta u MTČ Tvornici čarapa

13.01.2012 u 13:47

Bionic
Reading

Zbog blokade računa od 82 milijuna kuna prije nešto više od pola godine otvoren je stečaj nad MTČ Tvornicom čarapa, čakovečkom tvrtkom koja je imala gotovo stoljetnu tradiciju proizvodnje čarapa te se svrstavala među vodeće domaće proizvođače te vrste odjevnih artikala

Prijedlog za otvaranje stečaja dala je uprava poduzeća. U MTČ Tvornici čarapa, gdje je nekada radilo i do petstotinjak zaposlenih, preostalo je 240 ljudi koji su od 11. prosinca bili kod kuće na prisilnom kolektivnom odmoru zbog poslovnih problema uslijed kojih nisu mogli proizvoditi, a nisu ni dobili sve plaće.

'Obišao sam tvornicu i mogu reći da izgleda prilično dobro. Štoviše, proizvodnja je modernizirana novim strojevima. Ima i zaliha. Međutim, ima i velikih problema. Uz ostalo, skladište je zapečaćeno, a nema ni struje koju ćemo prvo morati dovesti da bismo mogli upaliti računala i utvrditi stanje, odnosno obveze i potraživanja', rekao nam je Želimir Uršulin, stečajni upravitelj.

O tijeku stečajnog postupka, kako dodaje, odlučivat će vjerovnici na izvještajnom ročištu zakazanom za 6. ožujka. Na upit može li se očekivati skori nastavak proizvodnje s obzirom na zanimanje iz inozemstva za pogone tvornice, Uršulin nije odbio tu mogućnost, ali ni potvrdio.

'Kao razlog za propast poduzeća navodi se recesija, odnosno pad domaćeg tržišta i otkazivanje narudžbi u inozemstvu. Stoga ću dobro pogledati ugovor koji je sklopila tvrtka Intersocks, talijanski partner MTČ Tvornice čarapa. Tek nakon toga, kao i ostalih provjera, vidjet ćemo što ćemo s proizvodnjom', kaže Uršulin, što bi moglo značiti da će već idućeg tjedna biti 240 Međimuraca više na Zavodu za zapošljavanje ukoliko se raskine ugovor o poslovnoj suradnji koji je s Talijanima sklopila bivša uprava.