REZULTATI FISKALIZACIJE

Ugostitelji svaki mjesec prijavljuju veći promet

07.05.2013 u 16:24

Bionic
Reading

Porezna uprava zadovoljna je rezulatima fiskalizacije u prometu gotovinom koja daje sve bolje rezultate, pa su primjerice u ožujku fizičke osobe, uglavnom ugostitelji, prijavile promet koji je za 38 posto viši u odnosu na prošlu godinu

Male su pravne osobe pak u ožujku ove godine prijavile čak 42,2 posto veći promet nego u istom mjesecu lani, navodi se u izvješću objavljenom na mrežnim stranicama Porezne uprave.

Porezna uprava zadovoljna je i rezultatima za veljaču u kojoj su fizičke osobe prijavile promet viši za 36,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a male pravne osobe promet viši za 22,5 posto.

Zadovoljavajućim poreznici ocjenjuju i rezultate iz siječnja koji je bio prvi mjesec primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom te se velik dio obveznika tek prilagođavao Zakonu, odnosno na početku nisu svi proveli sve potrebne mjere.

Fizičke osobe u siječnju su prijavile promet viši za 31,4 posto, a dobre rezultate polučila je i usporedba prijavljenog prometa kod malih pravnih osoba koje su prijavile 23,5 posto veći promet nego u siječnju prošle godine.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio je na snagu 1. siječnja ove godine, a fiskalizacija se provodi u tri faze - u prvoj su, s početkom godine u sustav ušli ugostitelji te veliki i srednji poduzetnici, u drugoj, od 1. travnja u sustavu su trgovci, obveznici koji obavljaju djelatnost popravak motornih vozila i motocikla te djelatnost slobodnih zanimanja, a u trećoj fazi, 1. srpnja u sustav ulaze svi obveznici fiskalizacije.