inflacija na tanjuru

Ugostitelj iz Baranje objasnio zašto su poskupjela jela od peradi, a cijena fišpaprikaša ostala ista

27.07.2022 u 13:19

Bionic
Reading

Tradicionalno baranjsko jelo, popularni fiš paprikaš, zasad nije poskupjelo jer cijena ribe nije znatno skočila, ali su se mijenjale cijene jela od peradi

Vinar i vlasnik restorana u Zmajevcu u Baranji Damir Josić za N1 je rekao kako su morali podići cijene jela od peradi jer je ulazna cijena porasla od 20 do 40 posto dok tradicionalno baranjsko jelo fiš paprikaš nije poskupjelo jer cijena ribe nije znatno skočila, pa je i cijena ostala ista, 75 do 80 kuna.

'Cijene i dalje nisu tako visoke', dodaje.

Povisili su cijenu 15 posto, što je sada 110 do 120 kuna, u odnosu na period prije inflacije, kad je cijena bila oko 90 kuna.

Uštede zbog energenata, dodao je, moguće su jer jela mogu pripremati na drva. Kaže da ima i dovoljnih količina ukapljenog plina koji koriste.

Cijene vina zasad nisu podizali, ali strahuje što će biti kod berbe, kada počne fermentacija i velika potrošnja struje. Pretpostavlja kako bi ulazni računi mogli skočiti dva do tri puta.

'Najgore će biti ako dođe do pada potrošnje pa si kupci neće moći priuštiti bocu vina', naglašava vinar Josić.