MINISTRI G-20

Udvostručiti sredstva MMF-a

16.03.2009 u 09:05

Bionic
Reading

Ministri financija i guverneri središnjih banaka skupine G-20, koja okuplja razvijene zemlje i nova gospodarstva, najavili su daljnje akcije za obnovu globalnog rasta i potporu kreditiranju, te potporu reformama i daljnjem jačanju globalnog financijskog sustava

U priopćenju sa sastanka koji su tijekom vikenda održali u Horshamu, kod Londona, ministri G-20 također su zajamčili da će najmanje udvostručiti sredstva programa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za pomoć državama najteže pogođenim financijskom krizom.

'Poduzeli smo odlučne, koordinirane i sveobuhvatne akcije kako bi ojačali potražnju i zapošljavanje, i spremni smo poduzeti sve mjere koje je potrebne sve dok se ne obnovi rast', istakli su ministri G-20 u priopćenju, najavljujući borbu protiv svih oblika protekcionizma, a za otvorenu trgovinu i ulaganja.

Ključni prioritet za njih je obnova kreditiranja izravnim rješavanjem problema u financijskom sektoru kroz stalnu potporu likvidnosti, dokapitalizaciju banaka i bavljenjem s oslabljenom imovinom.

Oni su izrazili predanost nastavku napora za obnovu rasta i pozvali MMF da procjenjuje poduzete mjere i upozorava na potrebne akcije.

Ministri G-20 također su izrazili spremnost za pomoć novim gospodarstvima i onima u razvoju da se nose sa zaokretom u međunarodnom kretanju kapitala.

'Suglasili smo se o hitnoj potrebi bitnog povećanja sredstava MMF-a. Kroz daljnju bilateralnu potporu, proširenje programa za posudbe NAB, i ubrzanom revizijom kvota', ističe se u priopćenju.

Izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss Kahn, lobirao je da se sredstva povećaju sa 250 na 500 milijardi dolara, a u Londonu je novinarima kazao kako bi moglo biti čak i više.

'Trebaju mjeseci da se razrade tehnički detalji', rekao je Strauss Kahn, koji konačnu odluku očekuje od čelnika na summitu G-20 2. travnja u Londonu. 'Zasada, Fond ima dovoljno sredstava da može čekati', dodao je.

Američki ministar financija Timothy Geithner također je podržao povećanja MMF-ovog programa za posudbe na 500 milijardi dolara.

'G-20 također podržava naš prijedlog za bitno povećanje izvanrednih sredstava MMF-a', rekao je Geithner, prenosi u nedjelju agencija Bloomberg.

MMF za sada može posuditi oko 50 milijardi, od 26 većinom bogatih zemalja članica, kroz te posebne financijske aranžmane. Ako prijedlog dobije međunarodnu potporu, MMF bi mogao biti sposoban kreditirati s do 750 milijardi dolara, a možda i više, ističe Bloomberg.

U posljednjih šest mjeseci MMF je odobrio 16,4 milijardi dolara Ukrajini, 15,7 milijardi Mađarskoj, 10,4 milijarde Latviji, 2,5 milijarde Bjelorusiji, 2,1 milijardu Islandu, 7,6 milijardi dolara Pakistanu i 516 milijuna dolara Srbiji, ukupno oko 55 milijardi dolara.

Turska trenutačno pregovara s MMF-om o posudbi, a interes je iskazala i Rumunjska.

Ministri G-20 također su se založili da manja gospodarstva dobiju veću ulogu u odlučivanju o pravcu djelovanja MMF-a, da se ubrza revizija podjele ovlasti do 2011., te da idući čelnici MMF-a i Svjetske banke budu birani u "otvorenom postupku, temeljenom na zaslugama", umjesto podjele funkcija između Europljana i Amerikanaca.

Članice skupine G-20 su Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD. Dvadeseta članica je Europska unija koju predstavlja predsjedavajući i Europska središnja banka, a u G-20 su zastupljeni i MMF i Svjetska banka.