SUSRET TRGOVACA

Udruživanje male trgovine je uvjet opstanka

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.05.2010 14:55
  • Objavljeno 11.05.2010 u 14:43
trgovina dućan blagajna

trgovina dućan blagajna

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vladimir Dugandzic

Jedan od uvjeta za daljni opstanak malih trgovaca na tržištu je njihovo udruživanje i povezivanje, a nužno je raditi i na jačanju konkurentnosti male trgovine te ulagati u znanje i razvoj, istaknuto je danas na 7. susretu trgovaca čiji je organizator Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK)

Prema iznesenim podacima, u zadnjih 16 mjeseci broj trgovaca obrtnika je smanjen za njih 2.826 te je izgubljeno 5.554 radnih mjesta.

U obrtničkoj trgovini danas je, nakon velikog pada u proteklih godinu dana, oko 16.000 obrtnika.

Povezivanja su nužnost, istaknuo je predsjednik Ceha trgovine HOK-a Boris Vukelić napominjući kako je udruživanje (kroz Plusmarket, udruge, nove vrste horizontalnog udruživanja) ono što mora vući naprijed.

Vukelić je mišljenja kako je za opstanak male trgovine potrebno prilagoditi PDV potrebama, investirati u objekte i znanje, primjenom propisa onemogućiti nelojalnu konkurenciju, reprogramirati obveze za sve kojima je to nužno, nastaviti borbu protiv crne ekonomije, detaljno razmotriti sva neporezna davanja itd.

Na skupu je istaknuta nužnost unapređenja poslovanja trgovaca kroz marketinške aktivnosti, povezivanje te kroz modernizaciju poslovanja i objekata.

Istaknuta je također važnost suradnje domaće proizvodnje i trgovine, nužnost povećanja konkurentnosti malih trgovaca, njihovo povezivanje s domaćim proizvođačima, ulaganje u nove tehnologije te uvođenje novih metoda prodaje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi