hrvatska udruga poslodavaca

Udruga trgovine: Državni inspektori sada moraju biti konstruktivni, a ne represivni

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 26.03.2020 09:14
  • Objavljeno 26.03.2020 u 09:14
tportal

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Udruga trgovine u četvrtak je poručila da nadzori i kontrole iz područja rada Državnog inspektorata trebaju biti primjereni izvanrednim okolnostima i otežanim uvjetima poslovanja te da pristup mora biti konstruktivan, a ne represivan.

"S obzirom da je cijeli lanac opskrbe hranom, od proizvođača, distributera, trgovaca, transporta i dostave, pod značajnim pritiskom, HUP-Udruga trgovine zahtijeva da Državni inspektorat na cijelom području Hrvatske bude usklađen s uputama Nacionalnog stožera. Ukoliko su prepoznate aktivnosti crnog tržišta, iz Udruge trgovine apeliraju na inspektorat da se evidentiraju i sankcioniraju te da se legalnim gospodarskim subjektima, kao što su trgovina hranom i promet lijekova, osigura slobodan protok, prodaja, dostava jer je ciklus kretanje robe u tim sektorima izrazito kratak i vrlo pojačan", navodi se u priopćenju.

Iz HUP-Udruge trgovine apeliraju da nadzori i kontrole iz područja rada Državnog inspektorata budu primjereni izvanrednim okolnostima i otežanim uvjetima poslovanja gospodarskih subjekata.

"Aktivnosti Inspektorata trebaju biti usmjerene na davanje prethodnih upozorenja i mogućnostima davanja roka da se isprave zamijećeni nedostaci", istaknula je u priopćenju direktorica HUP-Udruge trgovine Sanja Smoljak Katić.

Također, moli da inspetkori ostave dodatan rok za dostavu dokumentacije (po mogućnosti putem e-maila). "Jer je, u ovim uvjetima otežanog rada, nemoguće dostavljati dokumentaciju istog trenutka ili za svega nekoliko sati, uzevši u obzir iznimno povećan broj kupaca u poslovnicama te mjere koja je većina poslodavaca poduzela, a to je da je uputila svoje djelatnike u centrali na rad od kuće,", izjavila je Smoljak Katić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!