MUNJEVIT PROBOJ

Uber vrijedi nevjerojatnih 62,5 milijardi dolara

04.12.2015 u 14:34

Bionic
Reading

Uber bi uskoro trebao prikupiti dvije milijarde dolara svježeg kapitala i već je predao planove financiranja. Time bi se vrijednost te tvrtke popela na 62,5 milijardi dolara, doznaje Bloomberg od pouzdanih izvora

Uber prikuplja novac kako bi nastavio s globalnim širenjem taksi biznisa. Kompanija je osim toga već testirala i platforme za dostavu hrane i paketa te radi na novim tehnologijama, poput automobila koji će voziti sami. Agresivno se šire u Aziji, posebno u Kini, gdje se očekuje da će potrošiti oko milijardu dolara.

Tvrtka je u ovoj fazi razvoja već dogovorila financiranje Tiger Global Menagementa koji također traži strateške partnere i dijeli interes s Uberom. Jedan od strateških ulagača u Uber, Microsoft navodno je već dao 100 milijuna dolara, piše Bloomberg pozivajući se na dobro poznate neimenovane izvore.

Lyft, Uberov najveći rival u SAD-u također prikuplja svježi novac. Oni pak planiraju financirati rast s pola milijarde dolara.

Uber ulagačima govori kako će mu prihodi uskoro iznositi deset milijardi dolara. Podsjetimo, Uber je nedavno došao i na hrvatsko tržište, uz negodovanja tradicionalnih taksista.

Zagrebačka gradska skupština izglasala je izmjenu Odluke o taksi prijevozu prema kojoj 'cijena za početak vožnje ne smije uključivati pravo na vožnju bez naknade', ali i da natječaja za nove dozvole neće biti do srpnja 2017., nakon čega će se dodjeljivati svake četiri godine, koja je izazvala niz reakcija. Uber se tako za pomoć obratio i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja jer svoje putnike često nagrađuje besplatnim vožnjama.