Loše vijesti

U Vukovarsko-srijemskoj županiji ove godine neće biti svinjokolje

06.09.2023 u 15:37

Bionic
Reading

Do kraja kolovoza afrička svinjska kuga (ASK) je utvrđena na 631 gospodarstvu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, eutanazirano je oko 12.200 svinja, a k tome je evidentirano i oko 800 uginuća. Dakle, ukupno oko 13.000 svinja manje

'Na brojku od 860.000 svinja ukupno u Hrvatskoj tih 13.000 usmrćenih svinja zanemariva je brojka', rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić u razgovoru za Plavu vinkovačku televiziju uz napomenu, kako 'nije realno zbog toga očekivati porast cijena ili nestašicu svinjskog mesa', javlja vinkulja.hr.

Bolest je jako teško iskorijeniti, a borba s bolešću može potrajati godinama. Što to znači za tradiciju u Vukovarsko-srijemskoj županiji tek će se spoznati, osobito od jeseni kada krene sezona svinjokolja kojih prema svemu sudeći neće biti, piše ovaj portal.

'Posve smo svjesni slavonskih običaja i činjenice da se približava sezona svinjokolja, ali ove godine to neće biti moguće. Bit će moguće proizvoditi kulen u objektima koji su registrirani za to, ali nažalost u domaćinstvima – ne! To treba jasno reći da ne bi bilo zablude uoči kolinja. Kako sada stvari stoje, tako je', pojasnio je Pavić.

'Kulen će biti moguće proizvesti, ali ne kod mene u dvorištu na improviziranom stolu, nego kod susjeda koji ima registriranu proizvodnju kulena. Prema uredbi vezanoj za afričku svinjsku kugu dopuštena je proizvodnja proizvoda koji će dugo fermentirati. Treba nadodati da je suhomesnate proizvode moguće napraviti i u vlastitom domaćinstvu, ali isključivo od svinja dovezenih s nezaraženog područja, područja gdje nema bolesti, primjerice iz Osječko-baranjske županije', dodao je državni tajnik. 

  • +7
Ministrica Vučković posjetila Županju zbog afričke svinjske kuge Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos