TVORNICA ŽELJEZNIČKIH POGONA

U Vukomercu novi pogoni Gredelja

30.06.2010 u 15:06

Bionic
Reading

Novi proizvodni pogoni Tvornice željezničkih vozila Gredelj danas su otvoreni u zagrebačkoj industrijskom zoni Vukomerec, a otvorila ih je premijerka Jadranka Kosor

Novi proizvodni pogoni izgrađeni su u sklopu investicije ukupno vrijedne 650 milijuna kuna. Tijekom protekle dvije i pol godine izgrađeni su moderni proizvodni prostori od 40.000 četvornih metara te prateći objekti s kompletnom infrastrukturom. U opremanje novoizgrađenih prostora uloženo je 250 milijuna kuna.

Nove Gredeljeve pogone svečano je pustila u rad predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je rekla da je riječ o ogromnom uspjehu za Gredelj, Zagreb i cijelu Hrvatsku, koji pokazuje da vlastitim snagama možemo stvoriti nove vrijednosti.

Preseljenje je po riječima predsjednika Uprave Gredelja Ivana Tolića od iznimnog značaja za budućnost tvrtke jer će integracijom i modernizacijom proizvodnih kapaciteta smanjiti troškove, povećati kvalitetu i podići konkurentnost.

Preseljenje Gredelja iz centra grada ideja je stara nekoliko desetljeća.

Prva faza je ostvarena 1967/68. godine kada je u Vukomercu izgrađen pogon lokomotiva i niz pratećih objekata.

Sredinom 2006. godine država i Grad Zagreb potpisali su sporazum kojim su iskazali potporu preseljenju ostatka tvornice u Vukomerec.

Ubrzo je potpisan ugovor o kupoprodaji zemljišta u Trnjanskoj ulici između Grada Zagreba i TŽV-a Gredelj u kojem se Grad za 130 tisuća četvornih metara zemljišta TŽV-a Gredelj obvezao platiti 88 milijuna eura s namjerom da taj i prostor bivšeg Paromlina uredi u jedinstvenu urbanističku cjelinu.

TŽV Gredelj regionalni je lider u proizvodnji i remontu tračničkih vozila. Zapošljava 1.650 radnika i u vlasništvu je HŽ-a - Putnički prijevoz.

Uz osnovnu djelatnost održavanje vozila HŽ-a bavi se proizvodnjom i remontom tračničkih vozila za druge kupce.