VIŠE OD PROCJENE

U trećem tromjesečju realan rast BDP 0,7 posto

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.12.2011 14:49
  • Objavljeno 20.12.2011 u 14:45
Pelješac most radnici

Pelješac most radnici

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Edvard Sprljan

Hrvatski je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju ove godine realno porastao za 0,7 posto u odnosu na treće tromjesečje prošle godine, konačni je podatak koji je danas objavio Državni zavod za statistiku (DZS)

Time je DZS za 0,1 postotni bod naviše revidirao svoju prvu procjenu rasta tromjesečnog BDP-a, jer je prva procjena, objavljena prije oko mjesec dana, bila rast za 0,6 posto.

Hrvatski je BDP u prvom tromjesečju ove godine realno je pao za 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, u drugom je porastao za 0,8 posto, a u trećem za 0,7 posto.

Najznačajnija kategorija u BDP-u - izdaci za potrošnju kućanstava u trećem su tromjesečju ove godine porasli za 0,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal. To je, unatoč dobrim fizičkim rezultatima turističke sezone, usporavanje rasta u odnosu na drugo tromjesečje u kojem je na godišnjoj razini rast iznosio 0,6 posto.

Državna je potrošnja, nakon rasta za 1,7 posto u drugom tromjesečju, u trećem tromjesečju pala za 0,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U trećem je tromjesečju nastavljen i pad bruto investicija u fiksni kapital, koje bilježe konstantan pad od prvog tromjesečja 2009. godine. U trećem su kvartalu investicije u fiksni kapital pale za 8,4 posto u odnosu na isti lanjski kvartal.

Nastavljen je pak pozitivan doprinos neto izvoza - izvoz roba i usluga u odnosu na treće tromjesečje prošle godine porastao je za 2 posto, dok je istodobno uvoz roba i usluga smanjen za 8,3 posto.

Po podacima DZS-a, bruto dodana vrijednost (BDV) u trećem tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine realno je veća za 0,6 posto.

Na taj je rast utjecao rast bruto dodane vrijednosti u nekoliko djelatnosti - hoteli i restorani za 7,2 posto, poljoprivreda 4 posto, financijsko posredovanje, poslovanje nekretninama i poslovne usluge 3 posto, trgovina 1,4 posto, javna uprava i obrana, obvezno socijalno osiguranje, te osobne usluge i djelatnosti kućanstava za 0,4 posto.

Realan pad bruto dodane vrijednosti u trećem tromjesečju ove u odnosu na isto tromjesečje prošle godine zabilježen je u djelatnosti rudarstvo, vađenje, prerađivačka industrija i opskrba električnom energijom, plinom i vodom za 2,4 posto, u uslugama prijevoza 2,3 posto, a najveći je pad u građevinarstvu, za 8,9 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!