INDEKS EKONOMSKOG INSTITUTA

U trećem kvartalu hrvatska ekonomija opet slabi

12.11.2013 u 19:40

Bionic
Reading

Koincidentni ekonomski indikator - CEIZ indeks je nakon pada u kolovozu od 1,66 indeksnih bodova u odnosu na prethodni mjesec, zabilježio dodatno smanjenje i u rujnu i to za 0,35 indeksnih bodova, a takvo uzastopno smanjenje ukazuje da se ekonomska aktivnost u trećem tromjesečju 2013. ponovno smanjuje, objavljeno je danas iz Ekonomskog instituta Zagreb

'Nakon što je u kolovozu zabilježio smanjenje vrijednosti u iznosu od 1,66 indeksnih bodova u odnosu na prethodni mjesec, u rujnu 2013. CEIZ indeks je zabilježio dodatno smanjenje vrijednosti u iznosu od 0,35 indeksnih bodova. Uzastopno dvomjesečno smanjenje vrijednosti predstavlja promjenu obrasca ponašanja indeksa koji je u razdoblju od listopada prošle godine do srpnja ove godine stagnirao', navode iz Ekonomskog instituta.

HNB: nema trajnog zaokreta

U prvoj polovici ove godine došlo je do stabilizacije domaće gospodarske aktivnosti nakon višegodišnjeg trenda njenog smanjivanja, no raspoloživi podaci za treće tromjesečje ne pokazuju da je došlo do trajnijeg zaokreta u kretanjima, ocijenio je Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj sjednici.

'U prvoj polovici godine došlo je do stabilizacije domaće gospodarske aktivnosti nakon višegodišnjeg trenda njenog smanjivanja. Blagom oporavku u drugom tromjesečju pogodovala su nešto povoljnija kretanja u eurozoni i oporavak na međunarodnim financijskim tržištima te povoljni jednokratni učinci povezani s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i primjena fiskalnih blagajni. No, raspoloživi pokazatelji za treće tromjesečje ne pokazuju da je došlo do trajnijeg zaokreta u kretanjima', ocjena je Savjeta HNB-a, priopćeno je iz središnje banke.

Stagnacija je, kako objašnjavaju, podrazumijevala izmjenjivanje vrlo malenih pozitivnih i negativnih promjena vrijednosti indeksa koje su sugerirale da ekonomska aktivnost u zemlji aproksimirana tromjesečnom stopom promjene BDP-a stagnira.

'Promjena trenda kretanja indeksa u kolovozu i rujnu, odnosno uzastopno smanjenje njegove vrijednosti, ukazuje da se nakon dva tromjesečja stagnacije, ekonomska aktivnost u trećem tromjesečju 2013. ponovno smanjuje', ističu analitičari Ekonomskog instituta.

Koincidentni ekonomski indikator CEIZ indeks, čija vrijednost u rujnu iznosi 0,2954, je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu.

Njegova je svrha da pruži pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnog ciklusa.

S Instituta napominju kako je uporabna vrijednost CEIZ indeksa višestruka. CEIZ indeks je brojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija.

Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

Uz to, CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju s Ekonomskog instituta.