POZITIVAN TREND

U studenom realna neto plaća porasla za 4 posto

26.01.2016 u 08:56

Bionic
Reading

Prosječne bruto i neto plaće u studenom su uz mjesečni rast nastavile s trendom rasta i na godišnjoj razini, koji traje od početka 2015. godine

Tako je prosječna nominalna bruto plaća u studenom iznosila 8.185 kuna što je 109 kuna više u odnosu na listopad (rast od 1,3 posto). Istovremeno, na godišnjoj razini je zabilježila rast za 146 kuna te je nominalno veća za 1,8 posto.

Potpomognuta deflacijskim pritiscima na potrošačke cijene, u realnom izrazu prosječna bruto plaća u studenom je porasla za 2,7 posto godišnje.

Prosječna isplaćena neto plaća za studeni iznosila je 5.855 kuna što je 135 kune više u usporedbi s prethodnim mjesecom (nominalni mjesečni rast od 2,4 posto). Istovremeno, na godišnjoj razini je zabilježila rast za 188 kuna te je nominalno veća za 4 posto. Obzirom na negativnu godišnju stopu inflacije u studenom, u realnom izrazu prosječna neto plaća porasla je za 4,9 posto u odnosu na isti mjesec 2014..

Do kraja ovog tjedna Državni zavod za statistiku objavit će detaljnije izvješće o prosječnim plaćama po djelatnostima za studeni.

Raiffeisen analitičari očekuju nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta realnih neto plaća i u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu, što je posljedica niske inflacije te poreznih izmjena u Zakonu o porezu na dohodak koje su na snazi od početka 2015. godine.