INICIJATIVA ZA ZAPOŠLJAVANJE

U Splitu osnovana Ženska socijalna zadruga

28.06.2011 u 11:14

Bionic
Reading

U Splitu je jučer Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus organizirala skup i radionicu s ciljem osnivanja Ženske socijalne zadruge

U tom projektu i poduhvatu sudjeluju i partnerske organizacije, udruga Prospero iz Gračaca, udruga NIT iz Korenice, Tara iz Ličkog Petrovog Sela, Ženska grupa Donji Lapac i Tehnološki centar Split. Navedena inicijativa dio je projekta Zajedno ka zapošljavanju i socijalnom uključivanju, koji se financira sredstvima EU-a. Cilj projekta je smanjiti nezaposlenost i unaprijediti situaciju na lokalnim tržištima rada osmišljavanjem i provedbom prikladnih aktivnosti za razvoj ljudskih resursa i stvaranjem novih prilika za zapošljavanje. To se provodi partnerskim pristupom i novim poduzetničkim modelima, a u planu je gradnja mreže za dugoročnu potporu Ženskoj socijalnoj zadruzi.

Današnji skup je okupio zainteresirane dizajnerice, aktivistkinje i poduzetnice, a među ostalima, u radu skupa je sudjelovala trenutno najeksponiranija poduzetnica u Splitu, Marina Wallner. U prostorijama Info zone na Šperunu bio je izložen i dio materijala i proizvoda koje su izradile ženske udruge iz Like. Posebno su zanimljivi tradicionalni etno motivi i predmeti koji u sebi nose kreativni i komercijalni potencijal.

Navedena inicijativa je rezultirala novim radnim mjestima u ekonomski pasivnim sredinama pa se može pretpostaviti da se u turistički perspektivnoj Dalmaciji mogu ostvariti još značajniji rezultati. Na radionici je prezentiran model koji je razvijen u Lici, čiji je rezultat bio osnaživanje žena i njihovog ekonomskog statusa, kao i model organizacije proizvodnje i plasmana proizvoda. Nakon prezentacije, rad radionice je nastavljen razradom konkretnih poslovnih modela i planova Ženske socijalne zadruge.