CHARLES PARADIS

'U rujnu započinju radovi u Zračnoj luci Zagreb'

06.02.2013 u 10:12

Bionic
Reading

Iako je novi koncesionar radove na Zračnoj luci Zagreb trebao započeti u prvoj polovini 2013. godine, Charles Paradis, izvršni direktor tvrtke Bouygues Construction Concession u razgovoru za tportal.hr kaže da bi trebali početi krajem ljeta, najvjerojatnije u rujnu

'Ministar Linić bio je za vrijeme našeg sastanka izuzetno optimističan i u sjajnom raspoloženju, što je snažno doprinijelo konstruktivnosti sastanka', rekao je za tportal Charles Paradis, predsjednik Poslovnog vijeća francusko-hrvatskih poduzeća MEDEF-a i izvršni direktor tvrtke Bouygues Construction Concessions. Paradis je bio na čelu velike francuske poslovne delegacije koja je dva dana boravila u Hrvatskoj susrevši se s predstavnicima hrvatske Vlade, HNB-a i HUP-a. 'Imao je jako dobar lajtmotiv', nastavio je Paradis opisivati sastanak sa Slavkom Linićem, rekavši da se ministar 'fokusirao na konkurentnost hrvatskog gospodarstva, koja se ne može postići samo cijenom radne snage, već i koncentracijom na smanjivanje ovisnosti o uvozu energije, odnosno okretanju vlastitoj proizvodnji, tj. kontroli nad energijom'. Paradis je također rekao da im je bilo drago čuti ministra Linića da govori 'o pogodnostima za investitore, tzv. 'tax holidays', odnosno o posebnim pogodnostima ako je riječ o doista velikim investicijama, ali i poreznim olakšicama za male i srednje kompanije'. Također, potvrdio je da se i s ministrom Vrdoljakom govorilo o potencijalnim, pa i konkretnim investicijama, na planu energetike, gradnje infrastrukture i turizmu.

Inače, Bouygues je okosnica francuskog ad-hoc konzorcija ZAIZ (Zagreb Airport International Company) koji je dobio koncesiju za izgradnju novog terminala Zračne luke Zagreb (ZLZ), a u kojem su ulagači još i Aeroport de Paris, TAV, tvrtka koja upravlja istambulskim aerodromom, Viadukt, Croatia osiguranje, IFC - financijska institucija, dio Grupe Svjetska banka, a kako nam je rekao Charles Paradis 'može biti i dodatnih investitora'. Inače, Bouygues je poznat i otprije hrvatskoj javnosti zbog sudjelovanja u proširenju mreže autocesta u Istri u suradnji s Hrvatskim cestama.

Na pitanje kada očekuje preuzimanje Zračne luke Zagreb, Paradis je rekao: 'To bi se trebalo dogoditi u travnju, a vjerujem da bismo s radovima mogli početi krajem ljeta, odnosno u rujnu. U međuvremenu nas još očekuje dobivanje određenih dodatnih dozvola'. Generalni direktor Bouygues Contructions na tom planu ne predviđa ni probleme ni prepreke, strpljivo objašnjavajući da 'njegova kompanija uvijek dobije sva potrebna dopuštenja, no to ponekad iziskuje vremena'. Upitan kakav odnos očekuje s radnicima Zračne luke Zagreb, Paradis je kazao: 'Siguran sam da će apsolutno biti sve u redu, s obzirom na to da namjeravamo ispuniti sve točke koncesijskog ugovora. Uostalom, nama takva situacija nije novost; već smo to napravili i 1995., kada smo gradili u Istri, i preuzeli stotinjak zaposlenika Tunela Učka, koji su i danas s nama, a zaposlili smo i još ljudi.'

'Francuski investitori nadaju se će hrvatska ekonomija krenuti putem stabilna rasta, s obzirom na činjenicu da je već nekoliko godina u recesiji, s negativnim trendom od 2011. naovamo. No ima puno pozitivnih naznaka, a jedna od najvažnijih je i ulazak Hrvatske u EU, što će donijeti više prilika za investicije – a za to je potrebno imati projekte koji odmah mogu krenuti', optimistički zaključuje Charles Paradis.

Inače, izaslanstvo francuske udruge poslodavaca, MEDEF International – usporedive s hrvatskim HUP-om - predstavlja više od 800.000 francuskih poduzeća u svijetu. Izaslanstvo je bilo sastavljeno od predstavnika tridesetak poduzeća iz svih sektora, među kojima su najpoznatiji sam Bouygues Construction, zatim Aeroports de Paris, Petit Jean, kompanija iz telekomunikacijskog, odnosno energetskog sektora, BNP Paribas, korporativna i investicijska banka, Colas, tvrtka angažirana na izgradnji cesta, EDF, velika energetska kompanija, Eutelsat, kompanija za satelitske komunikacije i broadcasting, EGIS, tvrtka za velike infrastrukturne i transportne poslove, kao i za vodnu energetiku i okoliš, ALSTOM, također kompanija angažirana na poslovima s transmisijom energije i telekomunikacija, itd.

Ovaj posjet, organiziran nekoliko mjeseci uoči ulaska Hrvatske u EU, bio je, i to ne samo prema mišljenju Charlesa Paradisa, već i brojnih članova francuskog investicijskog izaslanstva, vrlo dobra prilika za francuska poduzeća da dobiju informacije o najnovijim kretanjima u hrvatskom poslovnom okruženju te da čuju poruke Vlade kako Hrvatska pozdravlja i želi strane investicije. Inače, različite podružnice francuskih poduzeća u Hrvatskoj danas zapošljavaju oko 8.000 ljudi, u bankarskom sektoru, mehaničkoj i prehrambenoj industriji te prometnoj infrastrukturi.