MINISTAR MRSIĆ:

'U ožujku ćemo mirovine uskladiti s troškovima života'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.01.2012 15:43
  • Objavljeno 17.01.2012 u 15:32
Mirando Mrsić

Mirando Mrsić

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je danas kako se radi master plan zapošljavanja koji će biti spreman u isto vrijeme kada i proračun te kako će uskoro biti predstavljene i mjere protiv rada na crno

Rad na crno je veliki problem u Hrvatskoj i na ovoj je Vladi da taj rad na crno smanji na najmanju moguću mjeru i onda će neke stvari biti puno jednostavnije, puno transparentnije i onda ćemo vidjeti koliki je pravi broj nezaposlenih, kazao je Mrsić u izjavi novinarima na konferenciji 'Lokalna partnerstva za zapošljavanje - budućnost nove financijske perspektive'

Mrsić danas nije detaljnije govorio o mjerama borbe protiv rada na crno, najavljujući da će one biti javno predstavljene.

Na upit hoće li se 'pročešljati' nezaposleni iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), ministar je rekao kako će na tom području biti izmjena te da se promjene žele napraviti i u samoj statistici kako bi se vidjelo tko je stvarno nezaposlen, a tko se prijavljuje na Zavod da bi mogao ostvariti povlastice.

Mrsić je istaknuo i kako se radi na master planu zapošljavanja koji će biti spreman kada i proračun te da će u proračunu biti sredstava za zapošljavanje primjerice teže zapošljivih skupina, npr. mladih, a pripremaju se i zakonske izmjene vezano za zapošljavanje invalidnih osoba.

Upitan za komentar najava da će se mirovine usklađivati s rastom plaća, Mrsić je podsjetio da je prijašnja Vlada zamrznula članak 81. Zakona o mirovinskom osiguranju, odnosno usklađivanje mirovina prema rastu troškova života i plaća.

Mi ćemo postupiti po tom članku, neće biti zamrzavanja i u ožujku ide usklađivanje po tom zakonu kada će umirovljenici dobiti zaostatke i za siječanj i veljaču, najavio je.

Napominje kako je teško govoriti koliki će biti porast mirovina, jer se očekuju statistički podaci na osnovu kojih će se objaviti i koliko će mirovine rasti. Ponovio je i kako se ne ide u ukidanje drugog mirovinskog stupa već na njegovo jačanje, jer se smatra kako je drugi stup zamašnjak gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj.

Drugi stup ostaje i nije bilo razmišljanja da se sredstva iz drugog stupa prebacuju u prvi, kazao je.

Upitan za komentar saborskih povlaštenih mirovina, Mrsić je rekao da je u proceduru krenuo zakon o mirovinama saborskih zastupnika te kako on ide u smjeru da zastupnici idu u mirovinu po općem mirovinskom zakonu.

Nema posebnih povlastica, odnosno svi saborski zastupnici, kao i drugi zaposleni, nakon staža idu u mirovinu koja će im biti izračunata na temelju doprinosa koje su uplaćivali tijekom svog radnog vijeka, rekao je Mrsić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi