OKO 200 SUDIONIKA

U Osijeku počeo 5. 'Brown Forum' posvećen ICT industriji

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.04.2015 22:02
  • Objavljeno 14.04.2015 u 22:02
Ivan Vrdoljak, Domagoj Milošević i Kenneth Merten

Ivan Vrdoljak, Domagoj Milošević i Kenneth Merten

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjić

Uloga ICT industrije nije samo povećati svoj udio u BDP-u, nego i pomoći ostalim industrijama, od kojih se neke neće moći razviti ako se u njih ne umiješa informacijsko-komunikacijska tehnologija koja će im pokazati kako biti konkuretan i povećati izvoz, izjavio je večeras u Osijeku ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na otvorenju konferencije 'Brown Forum: njegovanje ICT ekosustava' na kojoj se okupilo oko 200 sudionika iz SAD-a, Hrvatske i ostalih država srednje i jugoistočne Europe

Na otvorenju dvodnevnog 5. Brown Foruma, koji se prvi put održava u Osijeku, Vrdoljak je rekao kako je pred tradicionalnim industrijama, koje se pokušavaju sačuvati, restrukturiranje, ali one ne mogu donijeti ono što nam nužno treba za gospodarski rast, a to je rast zaposlenosti, veći udio obrazovane radne snage u strukturi zaposlenih te investicije u obrazovanje i razvoj.

'ICT ima višu dodanu vrijednost, najviše ulaže u inovacije, istraživanje i razvoj te integrira Hrvatsku u međunarodni biznis i pozicionira nas na stepenicu više u našoj konkurentnosti', istaknuo je Vrdoljak, dodajući da se tako omogućava gospodarski rast, a time i potencijal za veća ulaganja u obrazovni sustav, pa i bolje restrukturiranje tradicionalne industrije.

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović rekao je da je Vlada ICT sektor proglasila strateškom industrijom jer on s 4,5 posto sudjeluje u hrvatskome BDP-u, a izvoz u toj industriji porastao je 78 posto. Dodao je da će Vlada i dalje podupirati tu industriju jer ICT pokazuje da je konkuretan, da privlači mlade i kreativne ljude, koji pokazuju da se mogu nositi s ponajboljim svjetskim tvrtkama.

Istaknuo je kako se Forumom obilježava uspomena na američkog ministra trgovine Rona Browna i nastavlja njegova misija približavanja SAD-a i Hrvatske na gospodarskom planu.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten rekao je da Osijek postaje regionalno središte ICT biznisa i inovacija te da je tehnologija, uz poduzetništvo i inovacije, temelj gospodarskog rasta Hrvatske i cijele regije.

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros rekao je kako su se 'ulaganja u start-up poduzeća u 2013. i 2014. s 2,2 milijuna eura povećala na 21,2 milijuna eura', a ICT tvrtkama od 2012. do 2014. dodjieljena je potpora od 28 milijuna kuna.

Predsjednik HGK Luka Burilović rekao je kako je broj zaposlenih u ICT industriji u posljednih pet godina porastao za 20 posto, a po nekim procjenama, u idućih pet godina u toj se industriji očekuje pet tisuća novih radnih mjesta. Pozvao je na uklanjanje administrativnih i drugih opterećenja koji utječu na konkuretnost tog sektora.

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja istknula je da je ICT industrija jedan od važnih pokretača gospodarskog razvoja, ali - da bi se ostvarilo planirano povećanje broja radnih mjesta u tom sektoru - potrebno je realizirati neke strateške dokumente te poboljšati okruženje u kojem djeluju ICT i druge industrije.

Na ovogodišnjemu 'Brown Forumu' u start-up kampu 30 mladih poduzetnika vezanih uz informatičko-komunikacijsku tehnologiju iz devet europskih država učit će od američkih i hrvatskih mentora o tome kako softwarske početničke ideje razviti u održivo poslovanje. Forum se nastavlja sutra s četiri tematske rasprave: kako poslovno okruženje i sveučilište mogu bolje pripremiti studente za zapošljavanje u ICT sektoru, kako komercijalizirati ideje koje nastaju na sveučilištu i drugim istraživačko-razvojnim ustanovama, kako start-up tvrtke mogu privući ulagače i što lokalna samouprava treba učiniti u potpori jačanju ICT sektora.

'Brown Forum' u Hrvatskoj se održava od 2011. u počast Ronaldu Brownu, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći u blizini Dubrovnika 1996. tijekom misije poticanja demokracije i trgovine u jugoistočnoj Europi. Prva četiri foruma održana su u Dubrovniku, Opatiji, Zadru i Zagrebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!