ODLUKA GRADSKE UPRAVE

U Opatiji samo 16 vlasnika prijavilo porez na kuće za odmor

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.04.2011 12:33
  • Objavljeno 07.04.2011 u 12:33
opatija

opatija

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić

Na javni poziv opatijske gradske uprave, kojim su vlasnici kuća za odmor pozvani da do kraja ožujka prijave porez na kuće za odmor za 2011., odazvalo se samo 16 osoba, koje su podnijele prijave za 16 objekata, iako je gradska uprava za prošlu godinu izdala 804 rješenja o utvrđivanju poreza na kuće za odmor, podaci su iz opatijske gradske uprave.

Porez na kuće za odmor prijavile su isključivo fizičke osobe, od kojih je 10 hrvatskih i šest stranih državljana, a ukupna površina prijavljenih objekata je 1299 četvornih metara.

U Opatiji su pak za prošlu godinu izdana ukupno 804 rješenja o utvrđivanju poreza na kuće za odmor, za 48.590 četvornih metara, a naplaćeno je 692.300 kuna, što je, po riječima pročelnika Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Danijela Jermana, nešto više od prihoda koji je od tog poreza planiran u gradskom proračunu.

Porez na kuće za odmor određuju jedinice lokalne samouprave i naplaćuju po korisnoj površini, od najmanje pet do najviše 15 kuna za četvorni metar. Plaća se godišnje, neke jedinice same obavljaju naplatu, a neke su to prepustile Poreznoj upravi.

Odlukom gradske uprave, na kuće za odmor u Opatiji plaća se porez od 15 kuna za četvorni metar, a gradska uprava sama ga naplaćuje.

Broj izdanih poreznih rješenja u Opatiji se svake godine povećava, ali je prijava poreza, tj. odaziv na javni poziv i dalje mali.

Jerman je istaknuo da se porezna rješenja izdaju prema evidenciji koju je osnovala gradska uprava, a koja se temelji na evidenciji obveznika plaćanja komunalne naknade, odnosno podacima o osobama koje imaju različitu adresu od objekta za koji postoji porezna obveza.

Ipak, napomenuo je, ostaje problem onih koji se nisu prijavili ni u evidenciju obveznika komunalne naknade.

Jerman je ocijenio da je osnovni problem to što nema razmjene podataka između državne i lokalne uprave. Tako podaci o kupoprodaji nekretnina i prijavi poreza, tj. o promjeni vlasnika nekretnine, koje ima Porezna uprava nisu dostupni lokalnoj samoupravi u cijelosti, nego samo na svaki pojedinačni konkretni upit, rekao je.

Stoga u opatijskoj gradskoj upravi, osim prema evidenciji obveznika komunalne naknade, porezne obveznike pronalaze i terenskim izvidima. Kada utvrde način korištenja neke nekretnine, vlasniku pošalju poziv, upozorenje i obrazac za prijavu poreza, a ako se on ne odazove, odredi mu se porez i izda rješenje, rekao je Jerman dodavši da se radi o velikom i zahtjevnom poslu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi