procjena destatisa

Inflacija u Njemačkoj osjetno usporila?

31.05.2023 u 17:41

Bionic
Reading

Inflacija u Njemačkoj osjetno je usporila u svibnju, pokazale su u srijedu preliminarne procjene Destatisa, odražavajući znatno blaži rast cijena energije

Potrošačke cijene porasle su u svibnju 6,1 posto prema istom lanjskom razdoblju, pokazuju preliminarne procjene statističkog ureda.

Godišnja inflacija u najvećem europskom gospodarstvu zamjetno je tako niža nego u travnju, ožujku i veljači, kada je iznosila 7,2 odnosno 7,4 i 8,7 posto, navode u Destatisu.

U odnosu na travanj cijene su kliznule za 0,1 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u travnju, izračunali su statističari.

U Destatisu procjenjuju da je u svibnju osjetno na godišnjoj razini posustao rast cijena energenata i motornih goriva, utvrdivši da su kućanstva za njih izdvajala 2,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U travnju cijene te kategorije proizvoda bile su porasle za 6,8 posto.

Svibanjska stopa rasta odražava visoku poredbenu osnovicu u prošloj godini kada su cijene poskočile zbog ulaska ruskih postrojbi u Ukrajinu, tumače statističari.

Uz visoku poredbenu osnovicu u svibnju 2022. godine statističari znatno blaže poskupljenje objašnjavaju i državnim mjerama pomoći kućanstvima i tvrtkama.

Hrana je pak u svibnju poskupjela za 14,9 posto, nešto slabije nego u travnju.

Za robu statističari procjenjuju da je na godišnjoj razini poskupjela 7,7 posto, nakon 9,3-postotnog poskupljenja u travnju.

Uslugama je, prema preliminarnim podacima, cijena porasla 4,5 posto, nešto slabije nego u travnju, pokazuju tablice Destatisa.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi za usporedbu s ostalim zemljama Europske unije, pokazao je rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini za 6,3 posto, osjetno slabiji nego u travnju kada je dosezao 7,6 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su prema HICP-u u svibnju kliznule 0,2 posto, pokazuju preliminarni podaci Destatisa. U travnju su pak bile za 0,6 posto više nego u prethodnom mjesecu.