velika investicija

U Kerestincu će se graditi tvornica streljiva koja će proizvoditi sto milijuna metaka godišnje

02.08.2019 u 09:10

Bionic
Reading

Hrvatska je Vlada u četvrtak pokrenula proces gradnje tvornice pješačkog streljiva u Kerestincu, na području nekadašnje raketne baze.

Na sjednici Vlade dana je suglasnost Ministarstvu državne imovine da prostor bivše vojne nekretnine “Skladište šuma Kerestinec” preda Agenciji Alan koja je, između ostalog, zadužena za sklapanje ugovora o proizvodnji naoružanja i vojne opreme za potrebe izvoza. Ako se ovaj projekt realizira, bila bi to prva tvornica pješačkog naoružanja u Hrvatskoj, javlja Jutarnji list.

U odluci Vlade se navodi kako Agencija ima mogućnost, u suradnji s potencijalnim investitorima, pokrenuti proizvodnju naoružanja i vojne opreme koja trenutačno ne postoji u Hrvatskoj. Procjenjuje se kako je riječ o mogućem ulaganju većem od 150 milijuna kuna, potencijalnom izvozu u vrijednosti preko 200 milijuna kuna godišnje i proizvodnji od strateškog značaja za državu.

Nakon potpisivanja ugovora o prijenosu nekretnine Agencija Alan će preuzeti posao uređenja prostora i objaviti pozivni natječaj za investitora. Ivica Nekić, direktor Agencije Alan, potvrdio je Jutarnjem da se užurbano kreće u projekt gradnje tvornice pješačkog streljiva.

'Očekujem raspisivanje natječaja za investitora već sljedeći mjesec, a proizvodnja bi trebala početi za najviše godinu i pol ako se uspješno završi proces odabira potencijalnog kandidata te zadovolje svi ostali tehnički zahtjevi,' rekao je Nekić.