PRIJE utvđivanja odgovornosti

U HUP-u zgroženi javnim osuđivanjem čelnika Agrokora

18.10.2017 u 11:48

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca obratila se javnosti povodom aktualnih događanja vezanih uz Agrokor. HUP želi javnost obavijestiti i podsjetiti da je jedan od osnovnih postulata i temelja Hrvatske udruge poslodavaca i svih njenih članova bezuvjetno poštivanje zakona i najviših profesionalnih i etičkih standarda u poslovanju.

'Tvrtke moraju biti odgovorne u poslovanju i voditi računa o interesima ne samo svojih vlasnika i dioničara već i zaposlenika, dobavljača, kupaca i drugih partnera te šire zajednice u kojoj posluju. Samo na takav način možemo stvoriti gospodarstvo koje će biti konkurentno i koje će svima pružati jednake prilike u okviru zakona i propisa', poručuju iz HUP-a. 

HUP-ovci kažu kako tvrtke koje primjenjuju nepoštene prakse i krše zakone čine nelojalnu konkurenciju i nanose izravnu materijalnu, ali i reputacijsku štetu svim drugim tvrtkama koje posluju odgovorno kao i čitavoj poslovnoj zajednici i hrvatskom gospodarstvu. Takve poslovne subjekte treba u najkraćem mogućem roku spriječiti i zaustaviti u provedbi takvih nepoštenih praksi.

'Svaku sumnju u kršenje zakona trebaju istražiti institucije koje su za to ovlaštene, a ako se ona potvrdi poduzeti odgovarajuće korake i izreći adekvatne mjere. Međutim, apeliramo na odgovorno i profesionalno postupanje i u obavljanju istražnih  postupaka. Javno osuđivanje prije nepobitnog utvrđivanja odgovornosti u bilo kojem procesu, bez obzira da li se odnosi na pojedinca ili organizaciju u cjelini, također može uzrokovati značajnu štetu svima za koje se u konačnici utvrdi da se nisu ogriješili o zakon', zaključuju u poslodavačkoj udruzi.