PRORAČUNSKI MANJAK

U državnoj blagajni nedostaje osam milijardi kuna

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.09.2014 21:51
  • Objavljeno 10.09.2014 u 21:51
mILANOVIĆ Lalovac

mILANOVIĆ Lalovac

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ukupni prihodi državnog proračuna u prvom polugodištu 2014. godine ostvareni su u iznosu od 55,9 milijardi kuna, rashodi su iznosili 63,9 milijardi kuna, a manjak državnog proračuna 8 milijardi kuna ili 2,4 posto BDP-a, kaže se u polugodišnjem izvještaju o izvršenju proračuna za prvo polugodište o kojem će sutra raspravljati Vlada

Ukupni prihodi državnog proračuna u prvom polugodištu zabilježili su međugodišnje povećanje od 6,9 posto.

U Ministarstvu financija ocjenjuju da su prihodi proračuna ostvareni od siječnja do lipnja rezultat gospodarskih kretanja te mjera koje su stupile na snagu uslijed odluke Europske komisije o uključivanju Hrvatske u proceduru prekomjernog manjka i u cilju njegova smanjivanja.

Prihod od poreza na dodanu vrijednost u razdoblju od siječnja do lipnja ostvaren je u iznosu od 18,8 milijardi kuna, uz pad na međugodišnjoj razini od 6,8 posto. U izvještaju se ocjenjuje da je prihod od PDV-a u padu usprkos činjenici da proces fiskalizacije ove godine ima cjelogodišnji učinak na proračun te da se i dalje intenzivno provode mjere naplate starih dugovanja.


U prvom polugodištu prikupljeno je 718,5 milijuna kuna prihoda od poreza na dohodak ili 29,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a prihodi od poreza na dobit porasli su za 8,7 posto, na 3,1 milijardu kuna. Tijekom prvih šest mjeseci prihodi od posebnih poreza i trošarina iznose 5,7 milijardi kuna, što je 13,9 postotno povećanje na godišnjoj razini.

Što se tiče prihoda od doprinosa, oni su u prvom polugodištu iznosili 21,7 milijardi kuna ili 19,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. To je povećanje rezultat naplate starih dugovanja po osnovi doprinosa te povećanja stope doprinosa za zdravstveno osiguranje s 13 na 15 posto, kažu u Ministarstvu financija.

Ukupni proračunski rashodi u prvom polugodištu od 63,9 milijardi kuna povećani su na godišnjoj razini za 138,5 milijuna kuna ili 0,2 posto.
Najveću stavku u izvršenim rashodima poslovanja čine naknade građanima i kućanstvima na temelju osiguranja i druge naknade u iznosu od 33,1 milijardu kuna. Mirovine su isplaćene u iznosu od 18,2 milijarde kuna. Osim toga, tijekom svibnja podmirene su obveze ustanova u zdravstvu u sanaciji i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u iznosu od 1,1 milijardu kuna.

U skladu s ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima, manjak proračuna konsolidirane opće države u prvom polugodištu 2014. ostvaren je u iznosu od 6,7 milijardi kuna ili 2 posto BDP-a.

Manjak državnog proračuna iznosio je 8 milijardi kuna ili 2,4 posto BDP-a, što je 3,4 milijarde kuna manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kaže se u dokumentu pripremljenom za sutrašnju sjednicu Vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!