MEHANIČKO-BIOLOŠKA OBRADA

U Brezju se gradi tvornica za obradu otpada

14.09.2010 u 09:39

Bionic
Reading

Prva hrvatska tvornica za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO) gradi se u Brezju, predgrađu Varaždina, na primjeran će način riješiti ne samo pitanje trajnog zbrinjavanja smeća, nego i spriječiti da grad ne ostane bez vode

Postavljanje nosivih stupova i drugih betonskih elemenata objekta buduće tvornice za MBO svjedoči kako je sve bliže konačno rješavanje problema zbrinjavanja baliranog otpada u Brezju, sukladno ugovoru potpisanom između gradskog komunalnog poduzeća Varkom i privatne tvrtke T7 Visa, nositelja projekta interventne obrade već 80 tisuća bala varaždinskog komunalnog otpada odloženog zadnjih pet godina na samom ulazu u Varaždin, kao i novih količina koje će nastajati tijekom rada postrojenja za koje je oprema već dijelom pribavljena.

'Zbog toka podzemnih voda, koji ide od Brezja prema vodocrpilištu Bartolovec, samo je pitanje vremena kada će tu doći neke od ovih tvari ili mikroorganizama, a ako se nešto hitno ne poduzme. Za sada se to nije nasreću dogodilo, ali pitanje je koliko će dugo zemlja uspijevati filtrirati podzemne vode iz Brezja koje su nesumnjivo onečišćene. A ako dođe do onečišćenje do bartolovečkog vodocrpilišta, koje osigurava 70 posto vode za Varaždin, grad će ostati žedan', upozorava dr. Kovač.

Osim što više neće biti potrebe za baliranjem otpada, početkom probnog rada u nas jedinstvene tvornice, koji se očekuje krajem godine, zaustavit će se daljnje onečišćavanje okoliša.

'Smeće se obično balira na rok od dvije do tri godine budući da nakon toga omotač bala počinje pucati, pogotovo ako su bale na otvorenom i naslagane jedna na drugu, kao što je slučaj u Brezju gdje nema ni primjerene podloge koja bi sprečavala istjecanje vode u podzemlje', objašnjava dr. Ivan Kovač, docent na varaždinskom Geotehničkom fakultetu gdje, uz ostalo, predaje kolegij Procjene rizika po okoliš.

Da je nužna hitna intervencija u Brezju, potvrđuju i analize koje je napravio Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije. Prema rezultatima analize, voda kod odlagališta bala u Brezju ne odgovara kriterijima za ispuštanje u površinske vode budući da u sebi sadrži željezo, amonijak, dušik i mikroorganizme čije količine prelaze i po deset puta maksimalno dopuštene količine koje su utvrđene Pravilnikom o graničnim vrijednostima opasnih i drugih tvari u otpadnim vodama.

'Rezultati ispitivanja Zavoda za javno zdravstvo samo potvrđuju ono na što su prof. Grđan i drugi stručnjaci s fakulteta već godinama upozoravali, a krajem prošle godine i Nikola Ružinski, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Najkraće rečeno, odlagalište bala u Brezju ekološka je bomba koju treba hitno maknuti', upozorava dr. Kovač.