VLASNIK FINVESTA

Tvrtku će ostaviti radnicima, ali prvo mora podijeliti otkaze

17.11.2013 u 12:06

Bionic
Reading

Zbog dugova i problema u kojima se našao Finvestov core business u drvnoj industriji, iz tvrtke je, kao tehnološki višak, otpušteno i zbrinuto 46 od ukupno 350 djelatnika, a otkazi, navodno, čekaju još stotinjak ljudi, uglavnom žena, kako bi se došlo do održive brojke od 200 zaposlenika, piše Jutarnji list.

Iako je to prvotno najavljivao, tvrtka u vlasništvu prominentnog čabarskog tajkuna Marijana Filipovića još nije prebačena pod upravljanje Zaklade, već je i dalje privatna, a kako je Jutarnjem listu priznao sam vlasnik, restrukturiranje je bilo nužno da bi se uopće osigurao njen opstanak. Od darivanja stečene imovine svom kraju, ostavljanja tvrtke Zakladi - koju je osnovao prije desetak godina, oročivši milijun eura za stipendije čabarskim studentima - nije odustao, napravio je javnu oporuku koja sadrži tu njegovu želju.

Filipović navodi da se, s obzirom na probleme u dobavi sirovine, smanjio i obujam proizvodnje, čime je automatski smanjena i potreba za brojem izvršitelja u proizvodnji. No, vlasnik Finvesta negira najave da će iz tvrtke biti otpušteno još stotinjak radnika, i to pretežno žena.

'Ne, brojka sigurno neće biti tolika. Bit će to možda 20-ak ljudi. To se sigurno neće odnositi samo na žene. One su sposobne, poštene i vrijedne radnice, u mnogim slučajevima sposobnije i vrednije od muškaraca', kaže Filipović.