RASPRODAJA BBS-A

Tvrtka kraljice PET ambalaže ide u likvidaciju

30.09.2011 u 14:18

Bionic
Reading

Propala je i zadnja nada će se nastaviti oporaba PET ambalaže u pogonu tvrtke BBS u Podrutama koja je se kao koncesionar tim poslom bavila sve do prošle godine, kada je otvoren i stečajni postupak temeljem prijedloga Fonda za razvoj i zapošljavanje. Umjesto nastavka proizvodnje uz pomoć strateškom partnera, za što je početkom godine bila većina vjerovnika, većinom glasova na posebnoj sjednici Skupštine vjerovnika prihvaćen je prijedlog o prodaji nekretnina i pokretnina

Na posebnoj sjednici Skupštine vjerovnika BBS-a, tvrtke čija je donedavno ključna osoba Barbara Bešenić pod istragom zbog sumnje u izvlačenje novca iz Fonda za zaštitu okoliša, nazočni su bili vjerovnici s utvrđenim tražbinama u iznosu od 163,5 milijuna kuna. Najveći vjerovnik je država, odnosno Ministarstvo gospodarstva koje zajedno s Ministarstvom financija potražuje gotovo 40 milijuna kuna. Slijedi Hypo leasing Croatia sa 33,7 milijuna, Helm AG sa 26,3 milijuna kuna, Varaždinska županija sa 21,4 milijuna, Optima leasing sa 15,4 milijuna, Credo banka sa 8,7 milijuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 7,9 milijuna…

Kako je na početku sjednice izvijestio njegov predsjednik i predstavnik Varaždinske biskupije Vinko Fostač, Odbora vjerovnika donio je većinom glasova odluku da Skupština vjerovnika izabere investitora za pokretanje proizvodnje te podmirivanje svih troškova. Protiveći se prodaji nekretnina, strojeva i opreme, Odbor vjerovnika zalagao se za vraćanje radnika na posao te nastavak proizvodnje iz koje bi se namirili vjerovnici uz pomoć odabranog ulagača koji bi preuzeo rizik poslovanja u zajednici sa stečajnim upraviteljem. Od zainteresiranih investitora za proizvodnju u BBS-u, najčešće su se spominjali varaždinska tvrtka Arka te austrijska Sky Plastic.

'Odbor vjerovnika ne protivi se prodaji, ali ne u ovom trenutku jer smatra da se može izraditi realni stečajni plan uz suradnju odabranog investitora', rečeno je na zagrebačkom Trgovačkom sudu gdje je predložena i prodaja u paketu, a ne parcijalno.

Između posebne te prethodne Skupštine održane u ožujku ove godine, kako je rečeno, Odbor vjerovnik je zajedno sa stečajnom upraviteljicom pokušao stvoriti uvjete za nastavak proizvodnje te izradu stečajnog plana. Budući da su za uz sredstva te sve potrebe dozvole i koncesije, potrebni stavovi razlučnih i izlučnih vjerovnika o predmetima na koja polažu prava, stečajna upraviteljica obratila se vjerovnicima s pitanjem daju li pristanak za nastavak proizvodnje, odnosno da idućih godinu dana neće pokretati ovršne postupke ili će postojeće radi prodaje imovine odgoditi.

Osim Optima Leasinga, koji već priprema demontažu brizgalice za proizvodnju prototipa oblika za PET ambalažu te linije za pranje i recikliranje boca, nijedan vjerovnik pismeno nije odgovorio na ove upite do sjednice Odbora vjerovnika održane 22. rujna. Tada je predstavnica Ministarstva gospodarstva rekla da oni nastavljaju s ovrhom na nekretnini BBS-a gdje je njegova tvornica u Kamenoj Gorici, a sutradan je to i pismeno potvrđeno.

Da nema uvjeta za nastavak proizvodnje, na sjednici Skupštine vjerovnika ponovili su predstavnik Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija, Helma te Optima Leasing koji ima izlučno pravo prodati svoj stroj koji se nalazi u Podrutama, zbog čega plaća troškove zaštitarske i čuvarske službe. Na to je utjecalo i to što je dio razlučnih vjerovnika i prije otvaranja stečaja pokrenuo ovršne postupke od kojih ne odustaju, kao što je to učinio Hypo Leasing Kroatien. Uz predstavnika zaposlenika, prodaji imovine protivio se predstavnik Varaždinske biskupije koja nema osiguranu svoju tražbinu nikakvim zalogom.