IZVOZ U 15 ZEMALJA

Tvrtka iz Zaprešića godišnje proizvodi 150.000 'antirecesijskih kišobrana'

22.09.2016 u 08:44

  • +4

Hrvatski kišobrani iz Zagreba

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bionic
Reading

Tvornica Tabacco iz Zaprešića jedina je tvornica kišobrana u Hrvatskoj, a dnevno proizvede oko tisuću njih te ih izvozi na čak 15 stranih tržišta

'Priča o proizvodnji kišobrana kod nas je počela u najgore moguće vrijeme, upravo kada je recesija zakucala na vrata. Nismo se dali obeshrabriti i s puno smo entuzijazma i ideja krenuli u projekt koji smo interno nazvali – antirecesijski kišobran', rekao je za tportal predsjednik Uprave tvrtke Tabacco Marin Rogić te dodao kako se hrvatski kišobran pokazao dobrom zaštitom od recesije, i to ne samo za tvrtku, nego i za njenih 30 zaposlenika.

Hrvatski kišobran tvrtka je počela proizvoditi 2010. godine, a s kaznionicom u Lipovici dogovoreno je da krojenje i šivanje budu dio rehabilitacijske terapije. Kada je industrija postala ozbiljna, proizvodnja je preseljena u Zaprešić.

'Iako je u startu bilo otpora, odnosno nismo imali krojače ni razvijenu tehniku, ubrzo se razvila lijepa suradnja', rekao je Rogić te dodao kako su potaknuti pozitivnim iskustvom suradnje s kaznionicom odlučili pozvati hrvatske dizajnere, slikare i razne majstore da sudjeluju u projektu.

Lani je Tabacco proizveo 150.000 kišobrana, a ove godine trebao bi ih proizvesti 180.000. Otpočela je i proizvodnja kabanica.

Kao najveću konkurenciju Rogić navodi proizvođače u Kini i velike svjetske marke. S Kinezima se pritom bore tako da 'oni ne razumiju što ih je snašlo', dok se s velikim imenima bore tako da šivaju za njih, objasnio je.

'Tvrtka trenutno zapošljava četrdeset radnica, uglavnom žene, od kojih su mnoge u godinama kada je teško naći posao. Prihodi i dobit nam rastu, ali to nije naš glavni fokus – kvalitetni kišobrani, to je fokus', rekao nam je Rogić.

Podaci Poslovne Hrvatske otkrivaju da je tvrtka lani poslovala s 10,2 milijuna kuna prometa, nešto više od 500.000 dobiti te 31 zaposlenim.

Osim hrvatskog kišobrana, tvrtka Tabacco ekskluzivni je zastupnik brenda Kisha za Hrvatsku, a riječ je o 'pametnom kišobranu' koji je osmislio inovator Andrija Čolak.

442666,444963,442732,441165